Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Muhalif Komisyonu Genel Koordinatöründen “Rus tuzağı” uyarısı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komisyonu (MYK) Genel Koordinatörü Riyad Hicab, barış görüşmelerinde devrimin ve uluslararası platformlarda devrimin temsilcilerinin yeniden yer alması gerektiğine işaret ederek, “Suriye devriminin çatışmasızlık bölgelerinde sona ermediğini” vurguladı.

Hicab yaptığı açıklamada,, “Sivil ve devrimci kurumlar, suçlu rejim kurumlarının yerine tanınmalı ve özgürleşen bölgelerde Suriye halkının temsilciliği için aktif rol verilmeli. MYK, Suriye devrimindeki konumlarını değiştirmeleri için yapılan uluslararası baskılara rağmen, devrimin ilkeleri, hedefleri ve özellikle Beşşar Esed’in Suriye’de herhangi bir siyasi sürecin başlamasından önce ayrılması konusundaki tutumunda kararlıdır” dedi.

Hicab açıklamalarını sürdürdü, “Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın aynı hedefler doğrultusundaki ısrarlı girişimlerinin ardından, ABD yönetiminin bir yandan Rusları memnun etmek için yaptığı büyük bir imtiyazın sonucu Moskova’nın müzakere görüşmeleri sırasında müdahil olması, bir yandan MYK taleplerinin azaltılma çabaları bu süreci tıkadı.”

Siyasi süreç çıkmaza girdi

Cenevre toplantıları ve gelişmeleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Hicab , “Siyasi süreç çıkmaza girdi. Toplantılar sadece bazı uluslararası çıkarların gerçekleşmesi için diplomasinin istismar edilmesinden ibaretti. De Mistura’nın çabaları müzakere dosyasını yönetmedeki başarısızlığını örtmek içindi” ifadelerini kullandı.

Ürdün ile Nasib Sınır Kapısı hakkında ise Hacib, “Henüz sınır kapısı konusunda herhangi bir imza atılmış değil. Sadece bölgedeki devrimci güçler ve sivil aktörlerle koordinasyon ve uyum içerisinde çalışmalar sürdürülüyor” şeklinde konuştu.

MYK Genel Koordinatörü, “Ruslarla doğrudan müzakereleri kabul edilmemeli, rejimin çıkarları ve Beşşar Esed’i iktidarda tutmaya çalışmak adına her gün yeni bölgelerin kontrolünü eline alan Rusların tuzağına sürüklenmemek gerekir” dedi.