Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suriyeli hacılar kutsal topraklara ulaşana kadar büyük sıkıntılar yaşıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suriyeliler hac farizasını yerine getirmek için ülkelerinden yola çıktıklarından itibaren, pek çok zorluklarla karşılaşıyor. Bazıları Türkiye sınırına 30 kilometre gibi kısa bir mesafede yaşamalarına rağmen. Bu kadar kısa mesafeyi geçmek bile bazen saatler sürüyor.

Suriyeli bütün hacılar, Suudi Arabistan’da sıcak bir şekilde karşılanıyor, sunulan hizmetlerle hac farizası kendilerine kolaylaştırılıyor. Buna rağmen yapılan hizmetlerin değerini azaltmak için yanlı propagandalar yapılıyor.

Taha Muhammed Şeyh Hüseyin (62), eşiyle beraber Babul Heva sınır kapısına 30 km mesafedeki bir köyde yaşamalarına rağmen, Türkiye’deki bir havaalanına gelebilmek için büyük zorluklar içinde 7 saat yolculuk yaptıklarını anlattı. Suriyeli hacı Taha, çektikleri onca sıkıntının ardından Suudi Arabistan topraklarına girdiklerinde gördükleri hizmetten dolayı diğer hacılarla birlikte çok mutlu oldular.

Bu nedenle Taha ellerini kaldırarak, Suud Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a bütün hacılara sundukları hizmet için dua etti.

Gözleri görmeyen Muhammed Bakravi (61) ise, Suudi Arabistan topraklarına ayak bastığından beri, yol boyunca yaşadıkları sıkıntıları unutturan tarif edilmez büyük bir ikramla karşılaştıklarını vurguladı. Uzun zamandır istedikleri hac imkanı bu yıl, Suriye Muhalif ve Devrimci Ulusal Koalisyon tarafından verilen pasaportla gerçekleşmiş oldu.

Yine sonuncusu 2010’a kadar dört kez Umre yapan 60 yaşındaki diğer bir Suriyeli hacı Abdulgafur, Suudi Arabistan’ın hizmetleri için, “Mescid-i Haram’ın genişletilmesinden tutun da hacılara sunulan imkanlara kadar çok büyük ilerlemeler gördüm” dedi. Abdulgafur hac görevlilerin her mekanda kendilerine çok iyi davrandıklarını ve ihtiyaçlarının daima karşılandığını söyledi.