Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kuzey Kore’nin nükleer füze denemesi uluslararası öfkeye sebep oldu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kuzey Kore, dün 6. nükleer denemesini gerçekleştirdiğini açıkladı. Kuzey Kore Haber Ajansı, Kuzey Kore’nin hidrojen bombası testinin ‘başarılı bir şekilde’ sonuçlandığını duyurdu. Söz konusu girişim, ABD Başkanı Donald Trump ve uluslararası toplum için yeni bir meydan okuma niteliğinde…

Trump ise, Kuzey Kore tarihindeki en güçlü teste değinerek, yumuşama politikasının anlamlı olmayacağını söyledi. Trump, Kuzey Kore ile ticaret yapan herhangi bir ülke ile ticari ilişkileri kesebileceklerini ilan etti.

Twitter’dan açıklama yapan Trump, “ABD, Pyongyang ile ilişkide olan ülkelerle diğer seçeneklerin yanı sıra tüm ticari ilişkilerini de sonlandırmayı düşünüyor” dedi. Ancak Trump açıklamasında, Kuzey Kore’nin ihracatının yüzde 90’ını oluşturan Çin’e yer vermezken, ABD hazinesi Pyongyang’a yeni yaptırımlar koymaya hazırlanıyor.

6.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Dün gece Kuzey Kore’de meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremin, hidrojen bombası denemesinden kaynaklandığı açıklandı. Japon Dışişleri Bakanı yeni bir nükleer deneme yapıldığını doğruladı.

6.3 büyüklüğünde depreme neden olan patlamayı, Kuzey Kore’nin en ünlü sunucusu Ri Chun-hee resmi televizyondan gülücükler saçarak duyurdu.

Birçok ülke Kuzey Kore’yi kınadı

Kuzey Kore’nin nükleer denemesine dair kınama mesajları yayınlanırken, Güney Kore Devlet Başkanı Moon, Kuzey Kore’nin nükleer denemesine en güçlü cevabın verilmesi çağrısında bulundu. Moon, Kuzey Kore’nin yeni yaptırımlarla izole edilmesini istedi.

Güney Kore’nin yanı sıra konuyla ilgili açıklama yapan bir diğer ülke de Çin oldu. Çin’den yapılan açıklamada, Kuzey Kore’den ‘yanlış’ hareketlerine son vermesi istenirken, son nükleer deneme kınandı.

ABD Başkanı Trump ise, Kuzey Kore’nin büyük bir nükleer deneme yaptığını, ülkenin açıklama ve eylemlerinin Amerika için hala düşmanca ve tehlikeli olduğunu kaydetti. Trump, “Söylediğim gibi, yumuşama politikası işe yaramayacaktır. Kuzey Kore sadece tek bir şeyden anlar” ifadesini kullandı.

Alarm durumuna geçen Güney Kore ve Japonya’nın liderleri, bugün bir kez daha görüştü. Japon televizyonu NHK, Başbakan Shinzo Abe ve Güney Kore lideri Moon Jae-in’in telefonda konuştuğunu ve Pyongyang yönetimine daha fazla baskı yapılması için birlikte çalışacaklarını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, Kuzey Kore nükleer denemesini, bölge için gerçek bir tehdit olarak nitelendirdi. Putin ayrıca, dün Japonya Başbakanı Abe ile telefonda görüştü.

Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron telefonda görüşerek AB’nin Kuzey Kore karşısında yaptırımlarını artırması gerektiği konusunu konuştular. İki lider Kuzey Kore’nin hidrojen bombası denemesini kınadı.

Japonya Dışişleri Bakanı Kuzey Kore’nin altıncı nükleer denemeyi yaptığını açıkladı. Toro Kono, “Kuzey Kore’den gelen bilgiler ve diğer incelemeler yeni bir nükleer deneme yapıldığını doğruluyor.” ifadelerini kullandı.

Depremden saatler önce Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yeni bir hidrojen bombasıyla görüntülenmişti. Aynı saatlerde aynı bölgede Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze denemesi yapması bekleniyordu.

Türkiye’den kınama

Kim Jong-un’un depreme yol açan hidrojen bombası denemesine, Türkiye de sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan açıklamada, “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (KDHC) 3 Eylül 2017 tarihinde uluslararası hukuk ile bölgesel barış ve güvenliği hiçe sayarak yaptığı hidrojen bombası denemesini, sorumsuz ve kışkırtıcı bir hareket olarak görüyor, en güçlü şekilde kınıyoruz” denildi.