Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Koalisyon ‘DEAŞ’ konvoyunun çölde durdurulduğunu doğruladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Deyr-i Zor’da bulunan Suriye kaynakları, Şarku’l-Avsat’a yaptığı açıklamada, Suriye rejim güçleri ve Lübnanlı radikal örgüt ‘Hizbullah’ arasında yapılan anlaşma gereğince, DEAŞ terör örgütü unsurlarının Kalamun’dan çıktıklarını ve aileleri Suriye topraklarındaki çöllerde durdurulmuş ve sonlarının ne olacağı bilinmez durumda iken, onların Suriye kırsalından kestirme yollar kullanarak Irak’a ulaştıklarını bildirdi.

Öte yandan ABD’nin DEAŞ’a karşı oluşturduğu Koalisyon, bu durumu reddetti. ‘DEAŞ konvoyunun’ yedi gündür Suriye çöllerinde durdurulmuş vaziyette olduğunu vurguladı. Askeri yetkililer, 17 otobüsten altısının Suhna şehrinin doğusunda durdurulup, rejim güçlerinin egemenliği altında bulunan Palmira şehrine geri döndüklerini belirtti.

Öte yandan uluslararası terörle mücadele koalisyonu, Suriye’nin doğusuna giden yolda onları durdurmadan önce rejimin kontrolü altındaki bölgelerden geçerek Suriye kırsalına ulaşan DEAŞ terör örgütünden 308 unsur ve ailelerinden 311 kişinin akıbetinin ne olacağı hakkında bilgi kirliliği bulunmakta. Koalisyon, konvoylarının Deyr-i Zor vilayetinde bulunan Ebu Kemal şehrine ulaşmalarına engel olmak için, hava saldırısı düzenledi. Söz konusu saldırı, Hizbullah’ın geçtiğimiz cumartesi günü açıklama yapmasına neden oldu. Yapılan açıklamada; ABD, çölün ortasında konvoyu kuşatma altına almak ve sivillerin insani yardım almalarını engellemekle suçlandı.

“Deir EzZor 24” Haber Ağı Müdürü Ömer Ebu Leyla, Kalamun konvoyunda olan DEAŞ örgüt unsurlarının, Suriye-Irak sınırında bulunan Ane şehri ve Rava köyüne ulaştıklarını belirtti. Ebu Leyla, Şarku’l- Avsat’a yaptığı açıklamada, söz konusu unsurların Irak’a ulaşmak için rejimin sağladığı kolaylıkla kırsaldaki kestirme yolları kullandıklarını vurguladı.

Ebu Leyla, örgüt unsurları için, “İki Irak köyüne gidiş sırasında Afganistan’da Taliban örgütünün yöntemlerine benzer bir şekilde Suriye’de ilk kez kullanılan bir yöntem izlediler. Hedef alınmamak için, konvoylara ayrıldılar. Daha sonra dağıtılan pikaplarla, boş çöl alanlarını kullanarak kestirme yollardan Irak’a taşındılar. Rejimin kontrolü altındaki yerlerden geçerek, Humus’un kuzeydoğusundaki el- Hamime bölgesine yakın bir bölgeye ulaştılar” dedi.

Ömer Ebu Leyla, “Koalisyon uçakları, onları taşıyan az sayıdaki aracı hedef aldı. Fakat sivillerin bulunduğu konvoyu bombalamadı” diyerek, unsurların Irak’ta Anbar ili ve Fırat Nehri kıyısında bulunan Ane ve Rava’ya ulaştıklarını yineledi. Ebu Kemal’de bulunan muhabirlerinin, örgüt üyelerinin Suriye- Irak sınırında bulunan ve DEAŞ egemenliği altında olan şehre ulaştıklarını reddetti.

İki Irak yetkilisi, ‘Washington Post’ gazetesine, örgüt üyelerinin Irak’a ulaştıklarını doğrulayarak, Irak hükümetinin son günlerde tüm üyelerin ve ailelerinin Rava’ya ulaştıklarına inandığını söylediler. Irak Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komisyonu Üyesi ve Rava’da yaşayan Muhammed Kerbuli, “Görünüşe göre aynı konvoydan olan yüzlerce DEAŞ terör örgütü üyesi cuma günü buraya geldi” dedi.

Öte yandan Anbar ilindeki yerel konseyin üyesi Esma el- Ani, Rava sakinlerinin yaklaşık 700 DEAŞ üyesinin ve ailelerinin kasabadaki boş evlere geldiğini bildirdiklerini söyledi. Irak ordusu tarafından bölgenin geri alınmasına yönelik yaptığı planlara atıfta bulunan el- Ani, bu takviyelerin gelecekteki operasyonların askeri durumu üzerinde olumsuz bir etkisi olacağını belirtti. Söz konusu bölgenin Irak’ta terör örgütünün egemenliği altında kalan son mıntıka olduğunu da bildirdi.

“Deir EzZor 24” Haber Ağı Müdürü Ömer Ebu Leyla, Deyr-i Zor’un yüzde 80’inini egemenliği altında bulunduran DEAŞ’ın, çöl yollarının tamamına egemen olmadığını ve ne rejimin ne de başkasının buna güç yetiremediğini belirtti. Ebu Leyla, kaçakların çölü ve gizli yolları bildiklerine dikkati çekti. Hamime’den Irak’a kestirme yollar bulunduğunu belirten Ömer Ebu Leyla, söz konusu yollar en yakın mesafe sayılmakta olduğunu söyledi. DEAŞ militanlarının pikaplar dağıtıldıktan sonra küçük gruplar halinde bu yolu tercih ettiklerini belirtti. Ebu Leyla, örgüt üyelerinin aileleri hakkında da, “O bölüm hala Suriye’de fakat onlar hakkında herhangi bir bilgimiz yok” dedi. Koalisyon anlaşmanın uygulanmasına engel oldu. Siviller ya hala çölde ya da rejimin kontrolü altındaki bölgelere geri döndüler. Hizbullah, örgütün elinde bulunan esirlerini ve savaşçılarının cesetlerini teslim almadı. Daha önce, anlaşmanın bir parçası olarak söz konusu konvoyların geçişi karşılığında DEAŞ’ın elinde bulunan bir İranlı savaşçının cesedinin teslimi gerçekleştirildiği zaman konvoydan dört otobüsün DEAŞ’ın kontrolü altında bulunan bölgelere ulaştığı konuşulmuştu.

Konvoydaki otobüsler, geçtiğimiz salı günü Hizbullah’ın teklif ettiği anlaşma gereğince, DEAŞ örgüt üyelerinin Ebu Kemal’e taşınmak üzere, Suriye’nin batısından yola çıkmıştı. Bunun karşılığında örgüt Lübnan ordusuna ait asker cesetleri ve ayrıca Hizbullah, İran savaşçılarından aldığı esirleri teslim edecekti.