Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

DEAŞ, BBC muhabirini Londra saldırılarında kullanmak istemiş | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Londra’da yayın yapan The İndependent Gazetesi’nde dün yer alan habere göre, DEAŞ terör örgütü, gizli bağlantıları aracılığıyla bir BBC muhabiriyle iletişim kurarak, Londra Köprüsü ve Westminster semtinde yapılacak terör saldırılarına dair 1 yıl önce bilgi vermiş.

Haberde, BBC muhabirinin DEAŞ terör örgütü üyeleriyle iletişimi sürdürdüğü ve teröristlerin BBC muhabirine silah edinme ve el yapımı silah üretme hakkında bilgiler verdiği belirtildi.

DEAŞ terör örgütü ile iletişime geçen BBC muhabiri, sürece dair hazırladığı raporda, örgütün militan devşirmek için kullandığı 22 yaşındaki İngiliz vatandaşı Cüneyt Hüseyin ile Twitter aracılığıyla görüştüğünü, Hüseyin’in kendisine evde el yapımı bomba üretme hakkında bilgi verdiğini aktardı.

Muhabir, İngiltere istihbaratının, Twitter üzerinden yaptığı görüşmelerden haberdar olduğunu kaydetti.

İlk 2015’te iletişime geçmiş

The Guardian Gazetesi’nin verdiği bilgiye göre, 2013 yılında Birmingham şehrinden Suriye’ye giden Cüneyt Huseyin, ilk olarak 2015 yılında BBC muhabiri ile iletişime geçmiş.

ABD’nin Teksas Eyaleti’nde düzenlenen silahlı terör eylemiyle de bağlantısı olduğu belirtilen Cünneyt Hüseyin, Ağustos 2015 tarihinde ABD’ye ait insansız uçakların düzenlediği hava saldırısında öldürülmüştü.

Hüseyin’in öldürülmesinden sonra, aynı Twitter hesabı üzerinden başka bir teröristin BBC militanı ile iletişimi sürdürdüğüne değinilen haberde, DEAŞ terör örgütünün Twitter ve Facebook gibi sosyal medya ağlarını, İngiltere’den militan kazanmak için kullandığına dikkat çekiliyor.

Olaydan 8 ay sonra Halit Mesut adlı DEAŞ terör örgütü üyesi, Londra’daki Westminster bölgesine bulunan temsilciler meclisinde bir İngiliz polisini bıçakla öldürdükten sonra, bomba yüklü araçla saldırı düzenledi. Saldırıda, 5 kişi yaşamını yitirirken, Mesut, İngiliz polisinin kurşunlarıyla öldürülmüştü.

İngiliz polisi, 3 Haziran günü, Londra Köprüsü üzerinde araçlarıyla insanları ezdikten sonra bıçakla saldırı gerçekleştirerek 8 İngiliz vatandaşının ölümüne sebep olan 3 DEAŞ teröristini tutuklamıştı.

BBC’de yer alan habere göre, İngiltere’de olay sonrası Whatsapp ve Telegram gibi haberleşme ağlarına yönelik soruşturmalar artırıldı.

Öte yandan, İngiltere Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Wallace, Londra’daki saldırıları gerçekleştiren DEAŞ militanlarının internet iletişim ağlarını kullandığını açıkladı. BBC’ye yaptığı açıklamada, DEAŞ terör örgütünün, Londra’daki saldırıları gerçekleştiren teröristlerle şifreli haberleşme ağları aracılığıyla iletişim kurduğunu ifade eden Wallace, “İnternet haberleşme programları, kendisine ahlaki sorumluluğunu hatırlatan sorular sormalı” ifadelerini kullandı.

İngiltere hükümeti, internet haberleşme ağlarını teröre karşı mücadelede işbirliğine davet etmiş, konuya ilişkin henüz bir anlaşma sağlanamamıştı.

Endonezya hükümeti, Telegram uygulamasının şifreli ağlarını engellemeyi kararlaştırmıştı. Telegram Kurucusu Pavel Durov ise, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Telegram büyük bir şifreli haberleşme ağı ama, biz terörist dostu değiliz. Endonezya’nın uygulamayı engellemesi üzüntü verici” ifadelerini kullanmıştı.

Durov ayrıca, Telegram yönetiminin, Endonezya hükümeti tarafından terörle ilişkisi olduğu bildirilen bazı kanalları kapattığını dile getirdi.

DEAŞ terör örgütü üyelerinin, Telegram’da büyük bir haberleşme odasına ait olduğu iddia ediliyor. Telegram ve Whatsapp gibi iletişim uygulamalarının kullanıcılar tarafından gizli mesajlar için şifrelenebildiği biliniyor.

Birçok ülkeden güvenlik sorumluları, Telegram ve Whatsapp gibi iletişim uygulamalarının radikal gruplara güvenli mesajlaşma imkanı sağladığı yönünde şikayetlerde bulunmuştu. Avusturalya ve İngiltere gibi ülkeler, teknoloji şirketlerini güvenlik birimleri ile daha fazla yardımlaşmaya davet etmişti.