Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Lübnan askerlerinin cesetlerinin incelenmesi sonuçlanıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan Ordusu Komutanlığı, bugün Arsal kırsalında bulunan organlar için yapılan DNA testlerinin sonuçlarını resmen ilan ediyor. Gelen ilk bilgilere göre, ceset parçalarının DEAŞ terör örgütü tarafından kaçırılan askerlere ait olduğu ortaya çıktı. Adalet Bakanı Selim Ceraysati, dün Yargıtay’ın bu konuyla ilgili gerekli soruşturmaları, özellikle de 2014’te Arsal’da yapılan savaş ve askeri personelin kaçırılması konusunda yoğunlaştırmasını istedi.

Resmi cenaze töreni düzenlenecek

Askeri kaynaklar Şarku’l- Avsat’a, askerlerin cuma günü defnedilmesinden önce, resmi cenaze töreni düzenleyeceklerini bildirdiler. Kaynaklar ayrıca, Devlet Başkanı Saad el-Hariri’nin söz konusu günü ulusal yas günü ilan etmesinin beklenmekte olduğunu belirttiler.

Adalet Bakanı Ceraysati, dün Yargıtay Başsavcısı Semir Humud’a bir yazı gönderip, ordudan ve iç güvenlik güçlerinden Arsal’daki DEAŞ ve Heyetu’t-Tahriru’ş- Şam (HTŞ) terör örgütlerinin işlediği askeri cinayetleri; kesişen tüm suçları ve bu suçlara iştirak eden, müdahale eden veya bu suçları işlemek için teşvik edilen tüm kişileri de içerecek şekilde soruşturmalarını talep etti.

Cezai sorumlulukların mahkemeler neticesinde belirleneceğini belirten Ceraysati, “Soruşturma, iddianame ve kınama yetkisi dahilinde olan siyasi suçlamaların arz edilmesi doğru olmaz. Kararlar ve adli hükümler, Lübnanlılar adına verilir ve cezai sorumluluklar, soruşturmalar, takibatlar, mahkemeler neticesinde belirlenir. Bu nedenle, Ceza Muhakemesi Kanununun 14. maddesine dayanarak Arsal kırsalında DEAŞ ve HTŞ terör örgütlerinin Lübnan ordusundan ve iç güvenlik güçlerini öldürmesi hakkında soruşturma yürütülmesini talep ediyoruz. Söz konusu örgütler, 2 Ağustos 2014 tarihinde askerleri kaçırıp alıkoymuştu. Birçoğu esir alındıktan sonra öldürüldü. Soruşturmaların kesişen tüm suçları ve bu suçlara iştirak eden, müdahale eden veya bu suçları işlemek için teşvik edilen tüm kişileri de içerecek şekilde yapılmalı” ifadelerini kullandı.

Lübnan’da tartışmalar büyüyor

DEAŞ terör örgütü ve Hizbullah arasındaki anlaşmayla sona eren Arsal Savaşı, Lübnan’da tartışmaları alevlendirdi. Lübnan’daki siyasi gruplar arasında, 2014’te askerlerin öldürülmesi ve savaşı bitirme kararı alınmaması nedeniyle karşılıklı suçlamalar başladı. Hesap sorulmasını isteyenlerin sesleri yükseldi. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Mişel Avn, şehitler ve ailelerine saygı duyularak soruşturma yapılması için çağrıda bulundu.