Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Papa, barış sürecine destek olmak için Kolombiya’da | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Papa Franciscus, Kolombiya hükümeti ve FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçler) örgütünün imzaladığı barış anlaşmasına destek olmak üzere Kolombiya’ya gitti. Kolombiya söz konusu anlaşmanın imzalanmasından bu yana ülkedeki ayrılıklarla boğuşuyor.

Arjantin asıllı, Latin Amerika’dan ayrılmış olan ve kıtanın sorunlarını çok iyi bilen Papa Franciscus, Kolombiya’ya gelmeden iki gün önce video konferans üzerinden verdiği mesajda; barışın, Kolombiya’nın uzun süreden beri aradığı ve onun için çalıştığı şeyin ta kendisi olduğuna vurgu yaptı.

Papa Franciscus Kolombiya’yı 3 defa ziyaret etti

Katolik Kilisesi tarihinde Latin Amerika asıllı ilk Papa olan Franciscus, Buenos Aires’te rahiplik ve başpiskoposluk yaptığı dönemden bu yana Kolombiya’yı üç defa ziyaret etti.

Papa’nın bu ziyareti, geçtiğimiz sene Bogota hükümeti ve FARC örgütü arasında imzalanan barış anlaşmasından sonra çok önemli bir dönemde gerçekleşiyor.

Kolombiya’da 5 gün kalacak olan Papa Franciscus, dört şehri ziyaret edecek ve iç savaş mağdurlarıyla bir araya gelecek.

İç savaş hala Kolombiyalılar arasında ayrılığa neden oluyor. Öyle ki haziran 2016’da Havana’da Bogota hükümeti ve FARC örgütü arasında imzalan barış anlaşması, birkaç ay sonra yapılan referandumda az bir çoğunlukla reddedilmiş, bunun üzerine barış anlaşması, aynı senenin kasım ayında yeniden düzenlenmişti.

Papanın bu ziyareti, Kolombiya’nın komşu ülkesi Venezuela’nın siyasi bir çatışma yaşadığı ve derin bir ekonomik krizin içinde bulunduğu dönemde gerçekleşiyor. Venezuela’nın başında, ABD tarafından kendisine yaptırım uygulanan, petrol zengini ülkeyi uçurumun kenarına ve sonuçları tahmin edilemeyen bölgesel çatışmalara sebep olabilecek iç savaşa sürükleyen bir iç çatışmayla karşı karşıya olan Maduro bulunuyor. Bu durum Vatikan’ı, bir taraftan muhaliflerle, diğer taraftan da Maduro hükümeti ile görüşerek Venezuela’daki siyasi krize arabuluculuk yapması için Caracas’a bir elçi göndermeye itti. Ancak tüm çabalar başarısız oldu.

Papa Franciscus, Roma’dan Kolombiya’ya giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Venezuela’da çatışma tarafları arasında diyalog yapılarak ülkede yeniden istikrarın sağlanmasa tavsiye etti. Papa, açıklamalarının devamında, gerçekleştirdiği gezi çerçevesinde Venezuela’ya uğrayarak diyalog yapılması ve devletin istikrarının sağlanması çağrısında bulunacağını belirtti.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, Papa’nın ziyaretinden az bir süre önce yaptığı açıklamada, Kolombiya hükümetinin çatışma halinde olduğu en son grup olan ELN (Ulusal Kurtuluş Ordusu) ile 1 Ekim-12 Kasım arasında bir ateşkes anlaşmasına vardıklarını ve bu sürenin uzatılabileceğini açıkladı.

Kolombiya hükümeti ve ELN örgütü yetkilileri Ekvador’un başkenti Quito’da yaptıkları görüşmeler sonucunda ateşkes anlaşmasına vardı.

İki taraf da Papa’nın çarşamba günü başlayan ziyaretinden önce ateşkes yapılması konusunda görüşmelerde bulunmak istiyordu. Cumhurbaşkanı Santos, ülkesinin tarihi bir barış dönemi yaşadığını söyledi.

Militanlarının sayısı birkaç bin olan sağcı ELN örgütü, 1964 yılında kuruldu. Örgüt Kolombiya’daki silahlı çatışmalarda aktif olsa da örgütün oynadığı rol, şimdiler de siyasi bir partiye dönüşen ve silahı bırakan FARC’ın arkasında (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçler) kaybolmuştu. Örgüt geçtiğimiz haziran ayında Kolombiya hükümeti ile tarihi bir barış anlaşması imzaladıktan sonra silahı bıraktı.

Kolombiya, Latin Amerika’daki siyasi ve ekonomik rolden, özellikle de tavır ve tutumlarının uluslararası toplum ile uyumlu olmasından dolayı barış anlaşmasından sonra dünyanın odak noktası haline geldi. Kolombiya bu son gelişmelerle birlikte birkaç ülke ile birlikte yatırım merkezi haline geldi.