Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

El-Hariri, Putin ile Suriye’deki durumu konuşacak | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan Başbakanı Refik el-Hariri gelecek hafta Rusya’da, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeler yapacak. Görüşmeler Ortadoğu’daki ve özellikle de Suriye eksenli olacak.

Rusya Başkan Yardımcısı Yuri Ushakov yaptığı açıklamada, “Toplantının önümüzdeki günlerde düzenlenmesi planlanıyor. Ele alınacak konular açık. Ortadoğu ve Suriye’deki durum “ dedi.

Rusya hükümeti basın ofisi önceden yaptığı açıklamasında Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’in el-Hariri ile 13 Eylül’de görüşeceğini söylemişti. Ayrıca açıklamasında, ekonomik, ticari ve yatırım alanlarındaki Rusya – Lübnan ilişkilerinin tartışılacağı bildirildi.

Lübnan Başbakanlık Ofisi ise 11 Eylül’de Moskova’yı ziyaret etmeyi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile toplantı yapmayı planladığını açıkladı.

“Her şeyi karşılıklı tartışacağız”

Rusya Sputnik Ajansı’na Putin’in arkadaşı olduğunu ifade eden El-Hariri,“Lübnan’daki durumu ve her şeyi karşılıklı tartışacağız. Rusya’dan DEAŞ ile savaşta Lübnan ordusuna yardım etmesini isteyeceğiz. Biz birçok konuda hem fikiriz. Ama Suriye’deki sorunlar hakkındaki farklı görüşlerimiz müstesna. Bu da normal…” şeklinde konuştu.

Türkiye beş ihlal tespit etti

Rusya Savunma Bakanlığı günlük raporunda, Rusya – Türkiye ortak komitesi 29 Aralık 2016’da yaptığı anlaşmayla Suriye’deki tarafları ve ateşkesi izleyeceği belirtildi. Ayrıca raporda Rusya komitesinin son günlerde ateşkesi ihlal edecek hiçbir şey kaydetmediğini, Türkiye’nin ise beş ihlal kaydettiğini söyledi.

Raporda, Rusya’nın çoğunlukla Suriye Muhalif Güçler, DEAŞ Örgütü ve Heyet Tahrir’uş Şam (el-Nusra Cephesi) ihlallerini kaydettiğini, Türkiye’nin ise geçen yılın sonlarında Ankara’da ateşkes anlaşmasının imzalanmasından ve ortak izleme komitesi kurulmasından bu yana Suriye rejimi ve müttefik milislerin ihlallerini kaydettiğini ifade etti.

Ortak izleme komitesindeki Rusya dün verdiği raporda “Bölgelerdeki tırmanışın azalışı istikrarla devam ediyor. Rusya hiçbir ihlal kaydetmedi. Türkiye ise beş ihlal kaydetti. Üçü Şam’da, biri Hama’da ve biri de Humus’ta” denildi.