Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Mısır, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nü önyargı ile suçlayarak işkenceyi reddetti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün tartışmalı raporundan saatler sonra, Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Mısır’daki mahkumlara, hapishaneler ve gözaltı yerlerinde işkence yapıldığı iddialarını reddetti.

Dışişleri Bakanlığı, “Bu rapor, böyle kuruluşların, kendilerini finanse eden ülkelerin istekleri doğrultusunda önyargılı olarak ülke adını kötüye çıkaracak bir seri karalama kampanyasının bir halkasıdır” açıklamasında bulundu.

Ahmed Ebu Zeyd, “Rapor, Mısır’daki durum hakkında herhangi bir adil okumanın aksine, şiddet üzerine kasıtlı tahrik niyetini yansıtıyor” şeklinde konuştu.

Ulusal İnsan Hakları Konseyi Başkanı Muhammed Fayek dün yaptığı açıklamada, “Konsey, sistematik işkence yapılmadığını zaten açıkça belirtti ve bu konuda herhangi bir şikayet almadı” diye konuştu.

Örgüt, sorumlu olan kişilerin hesap vermeye çağırdı

İnsan Hakları İzleme Örgütü son raporunda, tutuklulara işkence de dahil olmak üzere Mısır’da bir takım suistimalleri tespit ettiklerini söyleyerek, Mısır Cumhurbaşkanı’nı, Mısır İçişleri Bakanı Magdi Abdül Gaffar’ı, Temsilciler Meclisi’ni, Başsavcı’yı, Birleşmiş Milletler’e üye devletlerini bu ihlallerle yüzleşmeye ve bu suistimallerde sorumlu olan kişileri hesap vermeye çağırdı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunda, Kamu Savcılığının tutuklular tarafından gönderilen, kötü muamele gördükleri ve işkenceyle tehdit edildikleri konusundaki şikayetleri görmezden geldiği de yer aldı. Örgüt, gelen şikayetlerin, araştırmaların ve bulguların kamuya açık bir kaydının tutulmasını ve bu şikayetlerle ilgili dava açılmasını talep etti.

“60 bin kişi tutuklandı”

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporunda şu ifadeler yer aldı, “Eski Başkan Muhammed Mursi’nin 2013’te görevden alındığı dönemde, en az 60 bin kişi tutuklandı. 19 yeni cezaevi kuruldu. Mısır’da işkence yaygın ve sistematik şekilde uygulanıyor.”

Raporda, 19 eski mahkumun ve ailelerin ifadelerine şu şekilde yer verildi, “Onlar 2014-2016 yılları arasında, dayak, elektrik verilmesi ve tecavüz dahil olmak üzere çok sayıda işkence gördüler.”

Mısır’daki Ulusal İnsan Hakları Konseyi Başkanı, İnsan Hakları İzleme Örgütü yetkililerine bir mektup gönderdiklerini belirterek, raporda yer alan iddialarına cevap verdiklerini belirtti.

“Örgüt, Müslüman Kardeşler lehine Mısır’a saldırdı”

Merkezi ABD olan İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporuna yanıt veren Parlamento kaynakları, “Temsilciler Meclisi’ndeki İnsan Hakları Komisyonu, hapishaneleri düzenli olarak ziyaret ediyor ve örgütün bahsetmiş olduğu gibi tutuklulara karşı herhangi bir ihlal bulunmadığından eminler. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Müslüman Kardeşler lehine Mısır’a saldırdı” açıklamasında bulundu.

Eski Başkan Barack Obama, 2013 yılında Başkan Mursi’nin görevden alınmasına tepki olarak Mısır’a yapılan askeri yardımı kısmen dondurmuştu.

ABD’li diplomat, Kahire’nin güvenlik ve terörle mücadele alanlarında ABD’den yardım almasını sağlayan Mısır’la stratejik ortaklığın yeniden başlatıldığını açıkladı.

Bu arada, İçişleri Bakanlığı’ndaki bir kaynak şunları söyledi, “Örgütün raporu, Mısır devletini kışkırtmaya ve yurtdışındaki itibarını bozmaya çalışıyor.”

Örgütün raporu, Mısır devletini kışkırtmaya ve yurtdışındaki itibarını bozmaya yönelik bir çalışma olduğunu belirten İçişleri kaynakları şunları söyledi, “İçişleri Bakanlığı, insan hakları için saygı çerçevesinde, mahkumların koşullarını iyileştirmek için yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Bakanlık mahkumların sosyal, kültürel, psikolojik ve sağlık koşullarını iyileştirmeyi amaçlayarak, son zamanlarda uzun bir yol kat etti.”

İçişleri Bakanlığı’ndan açıklama yapan kaynak, suistimal edilen herhangi bir mahkumun, şikayetini İçişleri Bakanlığına veya soruşturma için Cumhuriyet Savcılığına götürmesi için yasal haklara sahip olduğuna dikkat çekerek, İçişleri Bakanı’nın, insan hakları ve değerlerine saygı duymayan ve mahkumun haklarını ihlal edenleri cezalandırma yönünde ciddi talimatlar verdiğini sözlerine ekledi.

ABD, Mısır’a verdiği 195 milyon dolarlık desteği kesti

ABD’li yetkililer Ağustos ayı sonunda yaptığı açıklamada, Washington’un, insan haklarına ve demokratik normlara göre ilerleme kaydedilmemesi nedeniyle Mısır’ı 95,7 milyon dolar yardımdan mahrum bırakmaya karar verdiğini, ilaveten 195 milyon dolar yardımın da ödenmesini ertelediğinin açıklamıştı.

1970’lerin ortalarından beri Ortadoğu’da ABD’nin yakın bir müttefiki olan Kahire, İsrail ile Mısır tarafından yapılan barış anlaşması uyarınca ABD’den yılda 1.3 milyar dolarlık askeri yardımı alıyordu.

Mısır, iki ülke arasındaki stratejik ilişkinin yanlış değerlendirilmesi olarak nitelendirdiği ABD yardım programının azaltılmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı El-Sisi ile yaptığı telefon görüşmesinde, Mısır-ABD dostluk ilişkilerinin gücünü vurgulayarak, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek ve onları etkileyebilecek engellerin üstesinden gelme konusundaki isteğini de dile getirdi.