Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İngiltere Parlamentosu’nda yapılan ilk oylamada Brexit Yasası kabul edildi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İngiltere Parlamentosu üyeleri, bugün yapılan oylamada, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasını ön gören Brexit Yasaları’nı kabul etti. Oylama, İngiltere’nin Brexit referandumuyla başlattığı AB’den ayrılma sürecinde önemli bir viraj olarak görülüyor.

İstişareler 13 saat sürecek

Brexit kanunu, Parlamento’da yapılan oylama sonucunda, 290 hayır oyuna karşı 326 evet oyuyla kabul edilirken, Parlamento üyeleri kararın incelenmesi için 13 saat sürecek istişarelere başladı.

İngiltere’nin 1972 yılında AB’ye girişini sağlayan kanunu iptal eden Brexit kanunu, ülkede yürürlükte olan yaklaşık 12 bin yasa ve mevzuatın yerine İngiltere yasalarının getirilmesini ön görüyor.

Geçtiğimiz yıl yapılan referandumla kabul edilen Brexit kararları, Başbakan Theressa May’in Brüksel’e birlikten ayrılma kararını iletmesinden sonra yürürlüğe girmeye başlamıştı.

May Hükümeti, geçtiğimiz Salı günü Parlamento, Kuzey İrlanda Birleşik Demokrasi Partisi ile ittifak kurma teklifi getirmiş ve teklif Parlamento’da kabul edilmişti.

Tarihi bir karar

Karardan sonra bir açıklama yapan May, Parlamento’da alınan kararın kendilerine AB’den ayrılma kararından dolayı tatmin duygusu veren tarihi bir karar olarak nitelendirmişti.

May, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Yapmamız gereken daha çok şey olmasına rağmen bu karar, müzakerelerde olumlu esaslar üzerinde ilerleme imkanımız olduğunu gösteriyor. Bizler, İngiltere’nin her köşesindeki Parlamenterleri bu tarihi karara destek olmaları için teşvik etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, İngiltere İşçi Partisi, Parlamento’da alınan Brexit kararına itiraz ederek, “AB kanunlarının İngiliz kanunlarına dönüştürmesi, yürütme makamına haksız nüfuz sağlıyor” dedi.

İşçi Partisi Parlamenteri Chris Present ise “Yürütme makamına böylesine geniş yetkiler verilmesi ülkeyi diktatörlük tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor” ifadelerini kullandı.

Parlamento’daki oylamada ise 7 İşçi Parti üyesi, Brexit kararı lehine oy kullandı.

Brexit ilk büyük sınavını vermesine rağmen muhafazakar parlamenterler, inceleme sürecinde Anayasa’ya aykırı olabileceğinden kaygı duydukları bazı maddelerde düzeltmeler yapılması gerektiğini dile getiriyor.

May baskılara maruz kalıyor

İngiltere’de Brexit’e dair bu gelişmeler yaşanırken, ülkenin AB’den nasıl ayrılacağı hala belli değil. Başbakan May, Parlamento’daki çoğunluğu kaybetmesi nedeniyle iç baskılara maruz kalıyor.