Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BM, Rohingyalı Müslümanların ‘etnik temizliğe’ maruz kaldığı konusunda uyardı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler (BM), 25 Ağustos’tan bu yana Myanmar’dan kaçan Rohingya Müslümanlarının 300 bin kişiyi aştığını açıklayarak, bu etnik temizliğe sebep olan Mynamar yetkililerini kınadı.

Tibetli Budistlerin manevi lideri Dalai Lama, Nobel Barış Ödüllü Myanmar lideri Aung San Suu Çii’ye Rohingya krizine çözüm bulması konusunda çağrıda bulundu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Joseph Tripura, Fransız haber ajansı AFP’ye, “25 Ağustos’tan bu yana yaklaşık 313 bin Rohingyalı Bangladeş’e geldi” açıklamasında bulundu. Geçtiğimiz hafta zirveye ulaşan mülteci akını bu hafta azaldı. Fakat Rohihgyalı Müslümanların göç ettiği Bangladeş’te bulunan kamplardaki nüfus yoğunluğundan dolayı hükümet insani krizle karşı karşıya kaldı.

Sayıları yaklaşık bir milyonu bulan Rohingya azınlığı, Budistlerin ağırlıkta bulunduğu Myanmar’da onlarca yıldır ayrımcılıkla karşı karşıyalar. Dünyanın en büyük devletsiz gruplarından olan yaklaşık bir milyon Rohingyalı azınlık, nüfusun çoğunluğunun Budist olduğu Myanmar’da onlarca yıldır ayrımcılığa uğruyor.

BM raporuna göre, göçlere rağmen Myanmar’da hala 600 bin Rohingyalı yaşıyor.

Arakan’daki son şiddet sarmalı, Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu’nun Rakhine eyaletindeki polis karakollarına yaptığı saldırılar sonrası 25 Ağustos’ta başlamıştı. Myanmar ordusu, Rohingyalı Müslümanlara karşı büyük çaplı askeri operasyonla karşılık verdi. Ordu yaklaşık 500 kişinin öldüğünü açıklamıştı. Fakat, BM’den yapılan açıklamada, ölü sayısının 500 binden çok daha fazla olduğu bilgisi aktarıldı.

Rohingyalı isyancılar tarafından ilan edilen tek taraflı ateşkes kararı sonrası Myanmar hükümeti bu kararı tanımadığı açıkladı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el-Hüseyin, dün yaptığı açıklamada, Myanmar’ın Rohingyalı Müslüman azınlığa muamelesinin etnik temizlik sürecinin klasik bir örneği olduğunu söyledi.

İnsan Hakları Konseyi, 24 Mart’ta, Müslüman Rohingyalı azınlığa karşı Myanmar ordusu tarafından işlendiği iddia edilen uygulamaları araştırmak için, bağımsız bir uluslararası komisyon kurdu. Ancak Myanmar, konsey tarafından oluşturulan komisyon üyelerinin ülkeye girişine izin vermedi.

El-Hüseyin, “Bu operasyonlar uluslararası hukukun temel ilkelerine göre yanlıştır. Kaçan sivillere ateş edilmesi dahil olmak üzere yargısız infazlar gerçekleştiren, Rohingya köylerini yakan güvenlik güçleri ve yerel milisler hakkında birçok rapor ve uydu görüntüsü aldık” dedi.

Budist lider Dalai Lama, Myanmar’ın lideri Aung San Suu Çii’yi krize barışçıl bir çözüm bulması için çağrıda bulunarak, yaklaşık 300 bin kişinin kaçmasına yol açan şiddet üzerine endişelerini dile getirdi. Lama, ülkeyi yöneten Çii’ye gönderdiği bir mektupta, “Sizi ve meslektaşlarınızı, barış ve uzlaşma ruhuyla halk arasındaki ilişkileri onarmaya çalışmak için toplumun tüm unsurlarına el uzatmaya davet ediyorum” açıklamasında bulundu.

Aung San Suu Çii’nin sözcüsü, dün, polisin pazar günü bir Müslümanın evini taşlayan 400 kişilik grubu dağıttığını açıkladı.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) devletleri dün, güvenlik güçlerinin Myanmar’daki Müslüman Rohingya topluluklarına karşı işlediği suçların boyutları hakkında duydukları endişeleri dile getirdi.

Astana’da gerçekleşen zirvenin oturum aralarında, Rohingya’daki son gelişmeleri tartışmak üzere bu yıl ki İslam Zirvesi Başkanı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün bir toplantı düzenledi. Erdoğan, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) ile işbirliği yapmak ve failleri adalete teslim etmek üzere çağrıda bulunmasının yanı sıra, Myanmar yetkililerini uluslararası hukuk ve insan hakları antlaşmaları çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmeye, dağılmayı durdurmak için önlemler almaya, İslam kültürünü ve kimliğini ortadan kaldırma çabalarını bırakmaya davet etti.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf el-Useymin, zirve arasında yaptığı açıklamada, teşkilatın Rakhine eyaletindeki Rohingyalılara ve köylere yönelik ağır insanlık suçlarından duyduğu endişeyi dile getirerek, Rohingya’nın durumunun görmezden gelinemeyeceğini ve bunun ülkenin bir iç meselesi olmaktan çıkıp, küresel insan hakları meselesi haline geldiğini vurguladı.

Dün 49 Ürdün milletvekili, Myanmar’daki Rohingya Müslümanlara karşı uygulanan ihlalleri, cinayetleri ve tehcir edilmeleri kınayarak, katliamları durdurmak için uluslararası eylem çağrısında bulundular.

49 milletvekilinin Temsilciler Meclisi Başkanlığı’na gönderdiği bir mutabakat ile Myanmar’daki Rohingyalı Müslümanların maruz kaldığı ihlalleri, cinayetleri ve suikastlari kınayarak, insanlık tarihinde işlenen ve benzeri görülmeyen katliamları durdurmak için uluslararası düzeyde askeri hareketin gerekliliğine vurgu yaptıklarını bildirdi. Ayrıca milletvekilleri, Arap ve İslam meclislerine ve uluslararası meclis ve hükümetlere, Myanmar hükümetine baskı yapma çağrısında bulunarak başkanlığa, Nobel Barış Ödülü’ne sahip olan Aung San Suu Çii’nin ödülünün geri alınması gerektiğini söyledi.

2012 yılında Myanmar’da Budistler ve Müslümanlar arasında patlak veren şiddet olaylarında Müslümanlar çoğunlukta olmak üzere yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetmişti.

Myanmar hükümeti, uzun yıllar yaşamalarına ve çeşitli ayrımcılıklarla karşı karşıya kalmalarına rağmen bu Müslümanları Bangladeş göçmenleri olarak kabul ediyor.