Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BMGK’nın yaptırımlarına karşı Kuzey Kore’den tehdit | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) yeni yaptırımlarına karşı, askeri programını hızlandırarak cevap vereceği tehdidinde bulundu.

ABD’de, füze patlamalarının şiddetini ölçme alanında faaliyet gösteren North 38 adlı kuruluş, Kuzey Kore’nin denemesini yaptığı füzenin, 250 bin ton ağırlığında bir basınç yaptığını ve bu kuvvetin ABD tarafından Hiroşima’ya atılan atom bombasının 16 katı büyüklüğünde olduğunu açıkladı.

Pyongyang Yönetimi, denenen füzenin hidrojen bombası başlığı taşıdığını ilan etmişti.

Öte yandan, BMGK, dün düzenlenen toplantıda, Kuzey Kore’ye yönelik şiddetli yaptırımlar uygulanması kararı aldı. Yaptırım kararı, Kuzey Kore’den kaynak alımını yasaklarken, ülkeye petrol satışına da sınırlama getirilmesini ön görüyor.

ABD Başkanı Donald Trump, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu yaptırımların daha sert tedbirlerin habercisi olduğunu söyledi.

BMGK, bir ay önce de, Kuzey Kore’den kurşun, kömür ve deniz mahsülü alınmasını yasaklama kararı almıştı.

Kuzey Kore’den yaptırımlara açıklama

Yaptırımlar sonrası Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, BMGK tarafından uygulanan yeni yaptırımlar kınanarak, bu yaptırımların Kuzey Kore halkını ve devletini boğmayı amaçlayan ekonomik bir kuşatma olduğu ifade edildi. ABD’nin öncülük yaptığı bu yaptırımların yasadışı olduğu belirtildi.

Güney Kore ise Pyongyang yönetiminin yeni füze denemesine karşılık, uzun menzilli Taoros Füzeleri ile tatbikat yaptığını duyurdu.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, Alman yapımı olan Taoros Füzeleri’nin, Güney Kore’nin orta kesiminden Kuzey Kore’nin önemli askeri noktalarını vurma menziline sahip olduğu kaydedildi.

ABD, Kuzey Kore’yi askeri programını durdurmaya zorlamak için yaptırımların artması gerektiğini savunurken, konunun uzmanları bu yönteme şüpheyle yaklaşıyor.

Trump, son yaptırımlara ilişkin yaptığı açıklamada, “Yeni yaptırımlar oldukça küçük adımlardır ve bu yaptırımların büyük bir önemi yok. Bu yaptırımlar, daha büyük yaptırımların önünü açmalı” dedi. BMGK’daki 15 üyenin oy birliğiyle bu kararı almasının önemli olduğunun altını çizdi.

Washington yönetimi tarafından BMGK’ya sunulan yaptırım tasarısında, Kuzey Kore’ye petrol ambargosu uygulanması ön görülüyordu. Fakat, Rusya ve Çin’in itirazı sonrası tasarıda değişikliğe gidilerek petrol satışına sınırlama getirilmekle yetinildi.

Kuzey Kore’de, bu yıl, petrol fiyatları yükselirken, uzmanlar bu artışın Pyongyang yönetiminin petrol stoklamasından kaynaklandığını tahmin ediyor.

Uzmanlara göre, Kuzey Kore’nin yıllık petrol üretimi değeri, 760 milyon dolara ulaşıyor.