Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Fas’ta İstiklal Partisi Genel Sekreteri Hamid Şabat: Görevime devam edeceğim | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Fas’ta İstiklal Partisi (IP) Genel Sekreteri Hamid Şabat, mart ayının sonlarında yapılacak olan 17. parti kurultayında, genel sekreterlik görevine devam etmek üzere tekrar aday olacağını açıkladı. Bu kararla Şabat, partideki muhalifler karşısında pes etmeyeceğini gösterdi.

Hamid Şabat, ‘Kalıcılar ve parti kararlarının geleceğini korumak için susanlar’ başlığı altında düzenlediği basın toplantısında, “Kurultay hakkında yapılan tüm kışkırtıcı söylemler yanlıştır” dedi. İstiklal Partili delegelerin zekasına güvendiğini söyleyen Şabat, “Bir sonraki kurultaya kadar partiye liderlik etmekten memnun olacağım. Bu kurultaydan çıkacak sonuçlar partinin ve siyasi kararın bağımsızlığı lehine olacaktır” ifadelerini kullandı.

Merkezi otoriteyi ‘mahzen’e benzetti

Ülkedeki en eski siyasi partilerden biri olan İstiklal Partisi Genel Sekreteri, kendisini ‘parti işlerine müdahale etmek ve ülkedeki siyasi çalışmaları baltalamakla’ suçlayan merkezi otoriteyi ‘mahzen’e benzeterek eleştirdi.

Mahzen’den bahsederken kraliyet kurumunu değil, aralarında içişleri bakanlığı ve güvenlik hizmetlerinin de bulunduğu tüm devlet kurumlarını kast ettiğini belirten Şabat, kendisinin yerine partinin başına düşünülen ve güçlü bir isim olan Nizar Baraka’ya atıfta bulunarak devlet kurum ve kuruluşlarını isim vermeden parti işlerine karışmakla suçladı. Şabat, Baraka’yı ‘mahzen adayı’ olarak nitelendirip, kendisine rakip görmediğini belirtti. Şabat,
“Mahzen, bir sonraki kurultay için aday olacak. Ancak henüz parti genel sekreterliği için kaç kişinin yarışacağını bilmiyoruz” dedi. İstiklal partililerin ‘mahzen adayı’ olarak isimlendirdiği kişiye oy vermeleri ve onun parti genel sekreteri olması durumunda, İstiklal Partisinin ‘ulusal değil, mahzen idaresindeki bir parti’ haline geleceğini söyledi. İstiklal Partisinin hep güçlü kalacağına dikkat çeken Şabat, kurultayın sakin bir atmosferde geçmesini umduğunu ifade etti.

Şabat rakiplerine meydan okudu

Parti genel sekreterliği için yaşanan çekişme ve rekabetin doğal olduğunu belirten ve partinin başında olduğu süreçteki başarısının İstiklal Partisinin 60 yıllık geçmişinin hiçbir döneminde gerçekleşmediğini ifade ederek rakiplerine meydan okuyan Şabat, kurultaydan önce adaylar arasında bir münazara yapılması için çağrıda bulundu. Özgünlük ve Modernite Partisini, ‘siyasi hayata karşı bir tehdit’ olarak nitelendiren Şabat, Fas’ta hayata geçirilmeye çalışılan Tunus modelinin başarısız olduğunu ve 2011’den sonra devlet partisi projesinin çöktüğünü söyledi.

Ülkenin geleceğinin ‘puslu’

İstiklal Partisi Genel Sekreteri ayrıca, ülkenin geleceğinin ‘puslu’ olduğunu, partisinde ve diğer ulusal partilerde dış müdahalelerin yaşandığını belirtti.

Fas’taki Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) başkanlığındaki hükümetinin düşürülmesine yönelik planlanan ‘8 Ekim’ sözde darbesini kabul etmediğini ifade eden Şabat, “O zamanda sonuçlar ortaya çıktıktan sonra, ülkeyi kaosa girmekten korumak için bin defa hayır demiştim. Eğer bunu kabul edersek anayasayı ihlal etmiş olacaktık. Bunu kabul etmemiz imkansız. Biz anayasaya bağlı kaldık. PJD’ye söz verdik ve 5 ay boyunca sıkıntı çektik. Bu duruşumuz için ödüllendirilmeliyiz, cezalandırılmamalıyız” açıklamalarında bulundu. İstiklal Partisinin istikrarının süreceğini ve asla bitmeyeceğini söyleyen Şabat, “Mücadelemiz politik kararların bağımsızlığı için hayati önem taşıyan ilke ve ahlak savaşıdır” dedi. İstiklal Partisi içinde Adalet ve Kalkınma Partisinin değil, Liberal Partinin etkisinin olduğuna dikkat çeken Şabat, kimlik ve din üzerine bir savaş verildiğini ifade etti.

PJD Genel Sekreteri Abdulilah Benkiran’ı başbakanlık yaptığı dönemde yaptıklarının, Fas tarihinde hiçbir hükümet tarafından sağlanamadığını söyleyerek övdü.

Şabat, Ahnuş şirketlerinin 10 saatlik gelirinin İstiklal partisinin bir yıl içindeki gelirine eşit olduğunu söyleyerek, rakibi Milli Bağımsızlar Birliği (RNI) Partisi Başkanı Aziz Ahnuş’a sataştı. Fas’ın ekonomik ve sosyal sıkıntılar içerisinde olduğunu belirterek, belli şirketlerin yardımlardan yararlanarak milyonlarca liralık kar sağladığını ifade etti.

İki halkın çıkarları güçlendirilmeli

Öte yandan Şabat, Moritanya Cumhurbaşkanı ile bir görüşme gerçekleştirdiğini ve Fas’ta bulunan ve Moritanya hükümetini devirmeye çalışanların isimlerinin yer aldığı bir listenin, kendisine verildiğine dair haberler için ise, “Listenin Fas Kralı’na ona ulaşıp ulaşmadığını bilmiyorum” dedi. Moritanya ile olan ilişkilerinde başarısız olan, İstiklal Partisi değil, Dışişleri eski Bakanı ve Kral’ın danışmanı olan Tayyip Fassi Fihri olduğunu vurguladı. Şabat, Fas’ı bu iki halkın çıkarları doğrultusunda çalışmalarını güçlendirmek için Moritanya ile işbirliğine odaklanmaya davet etti.