Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rusya’dan Avrupa sınırında büyük çaplı tatbikat | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya, bugün Belarus ile tamamen savunma amaçlı geniş çaplı bir askeri tatbikat başlatacak. Ancak bazı NATO üyeleri bunu bir güç gösterisi olarak görüyor.

Moskova, tatbikatların tamamen savunma nitelikli olduğu, hiçbir ülkenin hedef alınmadığı belirterek, Zapad-2017 (Batı 2017) isimli tatbikattan endişe duyan ülkeleri rahatlattı. Bir hafta sürecek tatbikat boyunca Litvanya ve Polonya sınırında 12 bin 700 askerin bulunacağı belirtildi.

Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, NATO Askeri Komitesi Başkanı Petr Pavel ile eylül ayının başında gerçekleştirdikleri görüşmede, bu tatbikatların uzun süredir planlandığını ve belirli bir ülkeye yöneltilmediğini ifade etmişti.

Her yıl, ülkedeki bölgelerden birinde geniş çaplı tatbikatlar düzenleyen Rusya, bu yıl da Belarus’la ortak gerçekleştirilecek tatbikatın bir kısmı Baltık Denizi, Rusya’nın batı bölgesi ve Rusya’nın Polonya ve Litvanya arasında bulunan bölgesi Kaliningrad’da gerçekleştirecek. Tatbikat bu ülkelerin egemenliğine potansiyel bir tehdit olarak görülmekte. Söz konusu bölgede 2014’te Rusya’nın Kırım’ı topraklarına ilhak etmesi sonrasında Ukrayna’nın doğusunda çatışmalar patlak vermişti.

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, yaptığı açıklamada, “Bu bizi provoke etmek için, savunmamızı test etmek için hazırlandı, bu nedenle güçlü olmalıyız. Rusya bizi her fırsatta test ediyor. Daha agresif bir Rusya ile karşı karşıyayız” dedi.

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, tatbikatı herhangi bir müttefikin yakın tehdidi olarak görmediğini söyledi.

Rusya, kendi topraklarında askeri tatbikat yapma hakkı olduğunun altını çizerken NATO’nun sınırlarına doğru genişlemesini kınadı.

Rusya tatbikatını gerçekleştirirken diğer yanda Ukrayna ABD askerlerinin katılımı ile tatbikat düzenlemekte. Rusya’nın askerleri söz konusu eğitime ilk kez ağustos ayında Kiev’de bir askeri gösteri ile katılmışlardı. Diğer taraftan da İsveç de olası büyük bir saldırıya hazırlık olarak 16 bin askerin katıldığı bir tatbikat gerçekleştirdi.