Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD, Kürtlere üç seçenek sundu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de yapmayı planladığı referandumun ertelenmesini talep ederek üç seçenek sundu.

Ulusal Birlik bloğunun Başkanı Ala Talabani, ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Douglas Silliman’ın referanduma birkaç gün kala Kürtlerle görüştüğünü söyledi. Douglas Kürtlere şunları söyledi, “ Referandum konusunda önünüzde üç seçenek var. Birincisi referandumun iptali ki bu durumda Amerika’nın Kürtlere desteği sürecek. İkinci seçenek olarak referandumun sadece Kürdistan topraklarında yapılması halinde Amerika bu duruma sessiz kalacak. Seçeneklerin en tehlikelisi ise referandumun Kürdistan bölgesinin içinde ve dışında yapılması olacaktır ki bunun sonuçlarına tek başına katlanmak zorundasınız. Bağdat ve İran askeri müdahalede bulunsa bile Amerika’nın Kürtlere herhangi bir desteği olmayacak.”

Ayrıca, Kürt liderlerin İran Devrim Muhafızları Lideri Kasım Süleyman ile görüştüğü de kabul ettiler.

Iraklı Arapların referandum tepkisi sürüyor

Iraklı Arapların, 25 Eylül’de Kürdistan’da yapılacak olan referanduma yönelik tepkileri sürüyor. Dün Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, yaptığı açıklamada, referandumun yasal olmadığını söyleyerek, ülkenin birliğini istediklerini yineledi.

İbadi yaptığı basın açıklamasında, Kürt liderlere diyalog kapılarını açmak için Bağdat’a gelmeleri çağrısında bulunmuş ve şöyle demişti, “Referandum bölgeyi tehlikeli hale getirecek. Tek taraflı bir icraatın yapılması kabul edilemez.”

Son günlerde Kürdistan’ın bağımsızlığıyla ilgili referandum, Bağdat’ın siyasi atmosferine hakim oldu. Bölgede, referandum öncesi Kürt liderlerin oylamayı iptal etmeleri ya da ertelemelerini ikna için gerçekleştirilen son görüşmeler gündem oluyor.

Diğer taraftan Şii alim Ammar el- Hakim de Kürt liderleri diyalog masasına çağırdı ve şunları söyledi, “Aramızda Irak konularını geniş olarak tartıştığımız bir toplantı düzenledik. Kürdistan referandumunun ülkenin birliği için bir tehdit olduğunu düşünüyoruz. Bu referandumu hangi şekilde olursa olsun onaylamamız mümkün değildir.”

Bu gruplara ilaveten Irak Yüksek İslam Meclisi Heyeti de benzer bir toplantı yaparak tehlikeli olarak nitelendirdikleri referandumun yapılmasına karşı olduklarını açıklayarak, referandumun zorla dayatılmasını onaylamadıklarını vurguladılar. Heyet açıklamasında Kürt lideri Mesut Barzani’nin önceki gün Kerkük’e ziyaretine işaret ederek, IKBY’nin Kerkük bölgesine yönelik giriştiği askeri hareketlenmenin tehlikeli olduğuna dikkat çekti. Ayrıca heyet Haydar İbadi’yi anayasal sorumlulukları çerçevesinde Irak’ın bölünmesine sebep olacak çalışmalara engel olmaya çağırdı.

Ayrıca Hristiyan ‘Veraa’ grubu da “çatışmalı bölgelerde referandum yapmak doğru değil. Referandumun mevcut şekliyle yapılması anayasal ve hukuki değildir” açıklamasıyla Kürdistan bağımsızlık referandumu konusundaki tutumunu ortaya koymuş oldu.

Selahaddin ve Diyala İl Meclisleri referandumu reddettiler

Öte yandan Selahaddin il meclisinde referandumla ilgili yapılan oylamada oybirliği ile sınırları içinde referandum yapılmaması kararı alındı. Bununla birlikte Meclis, “Kürtlerin Irak’tan ayrılıp ayrılmamaya karar alabilmeleri anayasal haklarıdır” dedi. Aynı şekilde Diyala meclisi de referandum karşıtı karar aldı.