Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD, Fransa ve İngiltere’den Kürtlere referandumu iki yıl erteleme teklifi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’ye yakın bir Kürt lider Muhammed Hacı Mahmud, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, Kürt liderin referandumu iki yıl ertelenmesi karşılığında, BM’de bağımsızlık referandumu da dahil olmak üzere bölgenin durumunu tartışmayı teklif ettiklerini açıkladı.

DEAŞ’le Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk, ABD, İngiltere, Fransa elçileri ve Irak’taki Birleşmiş Milletler Misyon Başkanı’nın Barzani’ye bu teklifi sunduğunu, reddetmesi durumunda bölgenin bunun sonuçlarını taşıması gerektiğini vurguladıklarını açıkladı.

Referandumun iki yıl ertelenmesini istediler

Kürdistan Demokrat Sosyalist Partisi (KDSP) Genel Sekreteri Muhammed Hacı Mahmud, The McGurk, elçiler ve BM temsilcisinin 25 Eylül’de yapılacak referandumun iki yıl ertelenmesini, Kürdistan bölgesi ve bağımsızlık referandumu dahil olmak üzere, BM toplantısında Irak dosyasının incelenmesini, bu üç ülke ve BM’in bölge ve federal hükümet arasındaki sorunları çözmeye çalışmasını önerdiğini söyledi.

Mahmud, Kürt liderlerin bu teklif hakkında ne düşündüğünü şöyle açıkladı, “Aslında somut bir şey sunmadılar ve Başkan Barzani’nin cevabı, referandumdan daha güçlü olmalıydı. Bu konunun, kolektif bir cevap vermek adına diğer Kürt partileri ile tartışılması gerekir. Eğer ciddi iseler, konuyu BM’ye koyacaklar ve referandum tarihini belirleyecekler. Güney Sudan, Doğu Timor ve Karadağ (eski Yugoslavya) gibi diğer ülkelerle olduğu gibi. Referandum tarihini belirledikleri ve Birleşmiş Milletler’de bir karar çıkardıkları takdirde, Kürt liderleri konuyu inceleyecek.”

“Savaşı empoze etmeye çalışacaklar”

Irak hükümetinin talebi üzerine, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’in görevden alınmasının ardından Kürt Peşmerge güçleri ile şehrin yakınına konuşlanan Haşdi Şabi güçleri arasında Kerkük’te bir savaş çıkabileceği konusunda endişe olup olmadığı kendisine sorulunca, Mahmud şöyle cevap verdi, “Irak’ın amacını okuyoruz. DEAŞ ile savaşı bitirdikten sonra, Kerkük, Hanekin ve Şengal gibi tartışmalı alanları ele geçirmeye çalışacaklar. Referandum olsun ya da olmasın, savaşı empoze etmeye çalışacaklar.”

Mahmud, referandumun bölgede bir çatışmaya yol açma ihtimali üzerine, “Türkiye ve İran şu ana kadar hiçbir şey yapmadı ve Kürdistan bölgesinde önemli çıkarları olduğu için sınırı kapatmaktan uzak durdular. Şu an, referandum ile ilgili bir seminere katılmak için Ankara’ya gitmek üzere Erbil havaalanındayım” dedi.