Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Netanyahu ve Trump görüşmesi öne alındı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İsrail, ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu arasında, New York’ta düzenlenecek olan BM Güvenlik Konseyi çerçevesinde kararlaştırılan toplantıyı, Filistinlilere sunmayı düşündüğü imkanları sunmak için öne aldı.

İsrail, attığı bu adımla uluslararası topluma, Filistin ekonomisinin gelişmesine kendisinin herhangi bir engeli olmadığını ve daima bölge halkının işini kolaylaştıran bir ülke imajı vermeye çalışıyor. Son gelişmelere bakıldığında ise halk üzerindeki baskının gittikçe arttığı, binlerce insanın çalışma izninden mahrum edildiği, evlerini inşa etmelerine engel olunduğu, yapılan evlerin ise belgesi olmadığı gerekçesiyle yıkıldığı ve bölge halkının İsrail toprakları olması gerekçesiyle evlerinden sürgün edildiği görülecektir.

İsrail merkezli Kanal 2’nin açıklamalarına göre, İsrail, önümüzdeki pazartesi günü New York’ta düzenlenecek BMGK toplantısında, bağış yapan ülkelerle bir araya gelerek Filistin tarafına sunmayı düşündüğü imkanları görüşecek. İsrail hükümetinin bölge yetkilisi olan Yoav Mordechai ve Filistin yetkililerinin de katılımıyla gerçekleşecek toplantıda, Gazze’deki alt yapı, su ve elektrik gibi daha birçok projenin masada yer alacağı bildirildi.

Söz konusu televizyon kanalına göre, Oslo anlaşması uyarınca sunulacak yardım paketinin içerisinde, Halil şehrinin çevresinde 1200 dönümlük bir alan üzerine bir sanayi bölgesinin inşa edilmesi planlanıyor. Yardım paketi aynı zamanda gümrükten geçene kadar donanımı korumak adına bir yakıt deposunun kurulmasına izin verecek. Aynı zamanda hem İsrail hem de Filistin tarafının kendine ait arıtma tesisleri kurulacak ve Ateş Vadisi’nden geçen suların arıtımı kolaylaşacak. Pakette özellikle elektrik enerjisi alanında parlak projelere yer veriliyor. Paketin Filistin tarafı için güçlü bir ekonomi, iş imkanları ve Filistinlilerin engeller arasında biraz nefes alması için fırsat olacağı belirtiliyor.

Trump ve Abbas görüşecek

Televizyon Kanalı, kaynaklardan aktardığı bilgilere göre, İsrail’in bu politikası, ABD Başkanı Trump’ın Netanyahu’ya BMGK önünde diğer ülkelerden tepki almasın diye yaptığı baskılar sonucu olduğunu belirtti. Kanal, Trump ve Netanyahu arasında yapılacak toplantı sonrası Trump-Abbas arasında ikili ticari ilişkiler adına sunulacak projelerin görüşülmesi bekleniyor.

Benyamin Netanyahu başkanlığında kurulan Ulusal Koalisyon Hükümeti’nde yer alan diğer partiler de İsrail’in Filistin tarafıyla atılacak ekonomik adımları destekledikleri belirtiliyor. Aşırı sağcı olarak bilinen parti ise, ‘Ekonomik Barış’ olarak adlandırılan bu adımı, Orta Doğu’daki farklı ülkelerle ekonomik ve siyasi ilişkileri normalleştirmek adına bölgedeki durumları istismar etmek olarak görüyor. Fakat Filistin yönetimi, ABD veya dünya ülkelerinin ekonomik barışa dayanan girişimlerinden ziyade, 1967 sınırları üzerinde bir barış sürecinin yürümesi gerektiğini vurguluyor.

‘Filistin’i görmezden gelecek’

İsrail merkezli Ynetnews gazetesinin haberine göre, Trump ve Netanyahu görüşmesinde özellikle İran’ın nükleer programına odaklanılacağını ve Trump yönetiminden Tahran’a verilen büyük yetkilerin geri alınmasını veya düzenlemesini talep edileceğini kaydetti. Gazete Netanyahu’nun bu süreçte Filistin tarafıyla herhangi bir siyasi anlaşmayı reddettiğini ve BM’de yapacağı konuşmasında Filistin dosyasını görmezden gelmeyi planladığını aktardı.

Netanhayu’dan İran uyarısı

Dün New York’ta bulunan Netanyahu, İran’ın kendi sınırlarında artan askeri varlığının önlenmesi üzerinde durduğunu belirtti. Netanyahu ayrıca, İran’ın sadece İsrail için değil tüm Ortadoğu ve Arap devletleri için de büyük bir tehdide dönüştüğünü ve bu yüzden dünya ülkelerinden konuyla ilgili ciddi önlemler almasını istediğini söyledi.