Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İran: Referandum gerçekleşirse IKBY ile sınırı kapatırız | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İran, 25 Eylül’de gerçekleşmesi planlanan bağımsızlık referandumunun yapılması halinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile sınırını kapatma ve kendisiyle olan güvenlik anlaşmalarına son verme tehdidinde bulundu. Söz konusu durumun ‘stratejik bir hata’ olacağını, Irak’ın güvenlik ve istikrarını tehdit ettiğini ve bölgeyi kaos ve bölünmeye sürüklediği belirtildi.

İran Yüksek Milli Güvenlik Kurulu Sekreteri Ali Şemhani, dün bir televizyon kanalına yaptığı ve Fransız haber ajansı AFP’nin yayınladığı açıklamasında, “Kürt bölgesinin Irak devletinden ayrılması, tüm sınır geçiş noktalarının kapatılması anlamına gelecek. Sınırlar üzerindeki anlaşmalar sadece Irak’taki merkezi hükümet ile geçerlidir. İran, Irak’ta sadece ‘Irak hükümetini tanımakta” ifadelerini kullandı.

Üst düzey yetkili, “Kürt bölgesinin Irak’tan ayrılması, İran ile Kürdistan bölgesi arasındaki güvenlik sözleşmeleri ve askeri anlaşmaların sona ereceği anlamına gelmekte” değerlendirmelerinde bulundu. Tahran ve Irak Kürdistan’ı arasındaki işbirliği, İran tarafından DEAŞ’a karşı Kürt peşmergelerine verilen büyük çapta askeri lojistik destek ile sağlandı. İran, Kürdistan Özerk Bölgesi’nde yapılacak olan referandumu defalarca reddettiğini duyurdu. Fakat şu ana kadar sadece bölge yönetimini söz konusu projeden vazgeçmeye çağırmakla yetindi. Şemhani, “Vazgeçmek için hala zaman mevcut” dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, dün yaptığı açıklamada, referandumun stratejik bir hata’ olacağını belirterek, Irak’ın güvenlik ve istikrarını tehdit ettiğini ve bölgeyi kaos ve bölünmeye sürüklediğini dile getirdi. İran Fars haber ajansının haberine göre, referandum yapılması konusundaki ısrarın, siyasi sürece aykırı olduğunu da sözlerine ekledi.