Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İsrail hükümeti, Yahudi hükümlerini, hukuka ve adalete referans yapmak istiyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Sağcı hükümet koalisyonunun ittiği Ulusal Kanun tasarısının yeni metni, İsrail mahkemelerinin kararlarını “mevcut yasalara veya içtihat hukukuna tepki göstermeyen hukuki konulardaki Yahudi dini hukuku olan İbranice yargının esaslarına dayanılarak” hazırlamasını gerektiriyor.

Özel Komisyon, üzerinde anlaşmaya varmak için bugün tartışmaya bir başlangıç olarak Ulusal Yasa’yı hazırladı. Ve en önemli öğeler arasında, Demokratik sistemin, devletin Yahudi kimliğine tabi olacağı ve mahkemeler, bu iki değer arasında çatışma olduğu durumlarda Yahudi devletini tercih etmek zorunda kalıyorlar. Yayınlanan metne göre İsrail, Yahudi halkının tarihi anavatanı olduğu için, İsrail’deki her kanun yorumlanacak ve kendi kaderini tayin hakkı yalnızca Yahudi halkının hakkı olacak. Ancak o zaman, kanun demokratik devletin niteliğini ele alıyor. Onlara göre iki alternatif sunuyor: “İsrail’in değerlerini Yahudi ve demokratik bir devlet olarak yasama” ya da “Bağımsızlık Bildirgesi’nde ilan edilen ilkeler doğrultusunda demokratik bir sisteme sahip bir Yahudi devleti”.

Yeni metin ayrıca İbranice ve Arapça dillerde farklı statüler vermektedir. İbranice “devletin dili” olarak düşünülürken, Koalisyon, Arap dilinin durumunun nasıl belirleneceği konusunda tereddüt ediyor, İki olası metin öneriyorlar: Birincisi, “Arapça, Devlette özel bir statüye sahiptir ve konuşmacılar, yasalarca belirlendiği üzere, kendi dillerinde devletin hizmetlerinden yararlanmaktadır. İkincisi, “bu maddede belirtilenler, bu yasanın yürürlüğe girmesinden önce Arapça dilin menfaatlerini etkilemez.

Yeni metin, İsrail Yahudiliği ile Diaspora arasındaki ilişkiyi ele alıyor. Devlet, Yahudilerin geri dönüş hakkını sağlıyor ,ve Diaspora Yahudileri arasında Yahudi halkının kültürel, tarihi ve dini mirasını devlet tarafından koruyacağını belirtiyor. Bir başka madde de “devlet Yahudiliklerinden dolayı sıkıntı içinde olan Yahudi halkının güvenliğini sağlayacaktır. Mevcut metinde Devletin diğer dinlerin çocukları için kasaba kurma hakkına sahip olduğunu belirtmekle birlikte bunu yapmak zorunda olmadığı da ifade ediliyor.

Hükümet, bu adımı Knesset’te (İsrail Parlamentosu) sıradan bir hukuk olarak uygulamaya çalıştı. Ancak geçen yıl, İbranice yasada kadınlara, eşcinsellere , Araplara ve diğer Yahudi olmayanlara karşı ayrımcılık yapıldığı için eleştirildi. Çağrısında bulunduğu argüman olan 1980 yılında çıkarılan Yargı Ana Yasası Belirsiz ifadeler içeriyor ve buna göre, hakimler, yasanın veya içtihat hukukunun gerekli cevabı vermediği durumlarda İsrail’in mirasa göre özgürlük, adalet ve barış ilkelerine” dayanmalıdır. Bir dizi mahkeme kararında, var olan metinde, yeni taslakta açıkça belirtilen İbranice yargının ilkelerine atıfta bulunacak hiçbir şey olmadığı tespit edildi.

Hükümet koalisyonunun liderliğindeki iki adım, yasanın metnini tanımlamayı amaçlıyor, böylece İbranice yargının çok sayıda kararına dahil edildi. Buna karşılık, Knesset’in Hukuk Komisyonu Başkanı, Yahudi Evi Partisi milletvekili Nissan Slomiansky, Yargı Temelleri Kanununun metnini, milliyetçilik yasasına uygun bir şekilde değiştirmeyi amaçlayan “İbrani Yargı”yasasından sorumludur, diyerek, Slomiansky Yasası, ilk okunan Genel Kurul tarafından onaylandı ve ilk okuma Komisyonu tarafından tamamlandı.

Parlamento Hukuk Komisyonu’ndaki adli danışma ekiplerinin Haziran ayında uyardığı husus dikkat çekicidir. Özellikle de İbranice yargı sisteminin kadınlar ve Yahudi olmayan insanları etkileyeceği ve bundan dolayı gerginliği artırabileceği hususuna dikkat çekiyor. Modern demokratik yolda, geleneksel yaklaşımdan farklı olan, Cezai tartışmalardaki yargı standartlarıyla ilgili tüm konulard ve bir dereceye kadar kamu yönetimi kanunlardır. İbranice yargının yeterince gelişmediği bazı alanlar ise modern devlet kavramlarına uymayan temel kavramlara dayanıyor.