Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Belçika’da terör saldırılarına ilişkin soruşturma sürüyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Belçika hükümeti, Stockholm, Barselona ve Brüksel’deki son saldırıları terör eylemi olarak niteledi ve hayatını kaybedenlerin ailelerine maddi yardımda bulunulmasına karar verdi.

Konu, geçtiğimiz hafta Brüksel’de yapılan son bakanlar kurulu toplantısında görüşüldü. Geçen yıl 17 Ağustos’ta Barselona’da, 25 Ağustos’ta Brüksel’de ve bu yıl 7 Nisan’da Stockholm’de düzenlenen son saldırılardan zarar gören kurbanların hak taleplerini içeren bir kraliyet kararnamesi önerisinin Belçika Adalet Bakanı Koen Geens tarafından onaylandığı ifade edildi. Yetkili komite, “Saldırıdan etkilenenler, maruz kaldıkları zararları ispat ettikten sonra Belçika Devletinden maddi yardımda bulunmak için başvurabilir” açıklamasında bulundu. Komite, bu maddelerin etkinleştirilmesi için ise hükümet onayı şartı getirdi.

Karar, Brüksel saldırılarıyla ilgili yürütülen Meclis Soruşturma Komitesi’nin çalışmalarını tamamlamak üzere olduğu bir dönemde alındı. Belçika Haber Ajansı, soruşturmanın tamamlanmaya yakın olduğunu ve hazırlanan üçüncü ve son raporun da kısa süre içinde gözden geçirilmeye başlanacağını yazdı.

Komite, daha önce 32 sivilin hayatını kaybettiği ve 300 kişinin de yaralandığı saldırılarda duruma anında müdahalede bulunacak kurtarma ekiplerinin rolü hakkında bir rapor hazırlamıştı. İkinci rapor, saldırı öncesine yönelik istihbarat servislerinin çalışmalarına odaklanırken, üçüncü rapor ülkedeki aşırılıkçı ideolojiyle mücadele başlığına ayrıldı.

Komite, İçişleri bakanı olan Patrick Dewell’in başkanlığında geçen yıl Nisan ayında kuruldu. Komite üyeleri, başta İçişleri Bakanı Jean Gambon olmak üzere istihbarat servisi başkanı, inanç ve toplum liderleri ile sendika üyelerini sorguladı. Ayrıca hükümet görevlileri de sorgulananlar arasında yer aldı. Komite halen Belçika’da son 10 yılda aşırıcılığın gelişim sürecini inceliyor ve çeşitli düzeylerde incelenmesi için öneriler hazırlıyor.

Parlamento kaynakları da sorgulamaların içeriğine ilişkin verilen bilgilerin doğruluğunu onaylıyor. Önceliğin Belçika’da İslami ibadet yerlerine yönelik yurtdışı finansmanı önleme ve ülkedeki cami ve İslam merkezlerinin faaliyetlerine ilişkin yerel gözetleme mekanizmalarının kurulması olduğu ifade ediliyor. Kaynaklar, meclis komitesinin ülkedeki yabancı uyrukluların kontrolünü uzun süre önce bırakıldığını ve terör suçlarıyla hüküm giymiş mahkûmların aşırıcılıktan uzak tutmayı başaramadığını belirtiyor.

Nihai rapor, onay için meclis ve senatoya sunulacak.

Belçika’daki soruşturmayı yürüten Meclis Komitesi son olarak, Mayıs ayında özellikle güvenlik ve adli hizmet çalışmalarına ilişkin olarak Brüksel’deki bombalama olaylarıyla ilgili 400 sayfalık raporunu sonuçlandırmıştı.