Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Arap Birliği: Arap-Avrupa zirvesi yollarını arıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kızıl Haç’a Filistinli tutsakların acılarının hafifletilmesi için çağrıda bulundu.

Arap Birliği Genel Sekreteri Dr. Ahmed Ebu Gayt, dün New York’ta, Avrupalı yetkililer ile görüşmeler yaptı. Ayrıca Gayt, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Thomas Greminger ile ikili görüşmelerde bulundu.

Arap Birliği Genel Sekreteri Sözcüsü Mahmud Afifi, Ebu Gayt’ın BM Genel Kurulu 72. Oturumu arasında yetkililer ile işbirliği geliştirme yollarını görüştüğü, ayrıca önümüzdeki dönemde İlk Arap-Avrupa zirvesine Mısır’ın ev sahipliği yapma teklifini değerlendirdikleri bildirdi.

Sözcü Afifi, Genel Sekreterin, ikili düzeyde Arap Birliği’nin Yunanistan ve Macaristan ile ve kurumsal düzeyde de AGİT ile işbirliği önerisi sundu. Söz konusu işbirliğinin, ‘Arap- Avrupa Diyalog Forumu’ ekseninde yapılacağını vurguladığını aktardı. Ayrıca Afifi, Gayt’ın terörizm, Arap mülteciler olmak üzere Arap ülkelerinde siyasi anlam taşıyan, Avrupa bölgesi içinde ekonomik ve güvenlikle ilgili konulara değindiğini de belirtti.

Öte yandan, Gayt Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Peter Maurer ile görüşmesinde Arap ülkelerindeki insani durumu, kurumun uyguladığı güncel programları özellikle Filistinli sivillerin ve tutukluların korunmasının yanı sıra Suriye, Libya ve Yemen’de eğitim kursları ve ortak atölye çalışmaları düzenlenmesi ve insani sorunlarla mücadelede Arap kadrolarının kapasitesini geliştirmek için ICRC’den teknik destek sağlaması konuları ele aldı.

Gayt, Kızılhaç’a, İsrail hapishanelerinde tutuklu Filistinlilerin sorunlarını hafifletmek, 1949 tarihli Cenevre Sözleşmesini ve insan haklarını açık bir şekilde ihlal eden İsrail’in ihlallerini durdurmak için müdahale çağrısında bulundu.