Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Irak güçleri, 35 köyü özgürleştirerek Havice operasyonlarının ilk aşamasını tamamladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Irak’ta DEAŞ ile mücadele sürüyor. Ordudan yapılan son açıklamada Havice operasyonunun ilk aşaması çerçevesinde bölgedeki 35 köyün Deaş’ın elinden kurtarıldığı belirtildi. Terör örgütünün Havice’nin er- Reşad ve ez- Zab kasabalarına çekildiği kaydedildi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi “Yeni bir Irak şafağında Havice’yi kurtarma operasyonunun ilk aşamasının başladığını duyuruyoruz” ifadesini kullandı.

Irak Başbakanı, ordu kuvvetlerini “Bütün birliklerinizle özgürlük savaşına giriyorsunuz. İşte müjdelenen zafer Allah’ın yardımıyla ufukta göründü” diyerek selamladı.

Bağdat’a 230, Kerkük’e de 45 km uzaklıkta olan Havice Musul’un güneydoğusunda bulunuyor. Nüfusu 70 bin olan kentin çoğunluğu sünni Araplardan oluşuyor.

Havice operasyonuyla ilgili Uluslararası Koalisyon’dan yapılan açıklamalar da olumlu yönde. İttifak sözcülüğü, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “DEAŞ, şimdi Irak toprakları üzerindeki son iki kalesinde Irak kuvvetlerinin kahramanlarıyla yüzleşiyor” ifadesini kullandı. diye yazdı.

Irak ordusunun Havice’nin güneybatısında bulunan Eş-Şarkat’a doğru ilerlendiği duyuruldu. Havice yakınındaki Selahaddin bölgesinin hale DEAŞ’ın kontrolünde olduğu bildirildi.

Bölge, uzun süredir ülkedeki en güvensiz bölgelerden biri konumunda bulunuyor. 2013 Nisan ayında hükümet karşıtı unsurların Havice’deki saldırılarında 50’den fazla kişi ölmüştü. Ayrıca Havice, eski rejimin 2003’te yıkılmasından sonra da sık sık şiddet eylemleriyle gündeme gelmişti.

Irak’ın Kandahar’ı: Havice

Havice, uğradığı saldırılar ve terör örgütünün baskınlığı nedeniyle Irak’ta en fazla tartışılan kentlerden biri konumunda bulunuyor. Hatta ABD, şiddet sarmalının hız kesmediği Havice’yi Taliban Hareketi’nin kontrolü altında bulunan Afganistan’daki Kandahar’a benzetiyor. Kente takılan “Irak’ın Kandahar’ı” ismi de bunun en net örneği.

Operasyon hız kazanmış durumda.. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, Irak ordu güçleri, federal polis, acil müdahale birlikler ve Haşdi Şabi’nin de katılımıyla “Geliyoruz Ey Havice” operasyonunun başladığını bildirdi. Ancak Havice’nin güneydoğusunda bulunan Peşmerge güçleri operasyona katılmıyor..

Peşmerge Operasyon Ve Eğitim Güçleri’nin Genel Sekreter Yardımcısı Tuğgeneral Karman Şeyh Kemal, Irak Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen plan hakkında Şarku’l- Avsat’a yaptığı açıklamada Havice’yi kurtarma operasyonlarının doğu bölgelerin özgürleştirilmesi sonrasında eş- Şirkat beldesinden başlayacağını belirtti… Şeyh Kemal, “Savunma ve Peşmerge bakanlıları arasındaki anlaşma gereğince Peşmerge güçleri, Havice operasyonuna katılan Irak güçlerine destek sağlayacak. Yani birliklerimiz yerlerinde kalacak” ifadelerini kullandı.

Uluslararası ittifak uçakları, operasyonu başlatmak için geçtiğimiz iki gün boyunca yoğun saldırılarla hazırlandılar. İttifak, eş-Şirkat, Havice’ye bağlı bölgelerin sol tarafının doğusundaki DEAŞ terör örgütünün bulunduğu yerleri hedef aldı. Operasyon dün sabah saatlerinde, örgütün Şirkat’te bulunduğu yerlere yapılan topçu bombardımanı ile başladı ve üç saat sürdü. Hava saldırılarının ardından Irak Ordusu ve Hava Kuvvetleri uçaklarının da desteğiyle kara saldırıları gerçekleşti.

Irak Ordusu 15. Dairesi I. Tabur Yardımcısı Binbaşı Emin Şeyhani, Şarku’l- Avsat’a yaptığı açıklamada, “Askeri birlikler Şirkat’ın sol tarafındaki DEAŞ’ın bulunduğu köylere girdikten sonra örgüt, kuvvetlerimizin ilerleyişine bir saat direnemedi. Daha sonra örgüt militanları Havice ve çevresine doğru kaçmaya başladılar” şeklinde konuştu. İlk aşamanın başarılı bir şekilde tamamlandığını belirten Şeyhani, operasyonda 180 militanın öldürüldüğünü bildirdi.

Irak’ta göçmen dramı sürüyor

Irak’ta bir yandan operasyonlar hız kazanırken diğer yandan da göçmen dramı artmaya devam ediyor. Havice kenti halkı, geçen yıl Peşmerge güçlerinin cephelerinin ön saflarına ve Irak güvenlik güçlerine doğru kaçmaya başladı. Birleşmiş Milletler (BM) istatistiklerine göre, ağustos 2016 yılından bugüne kadar Havice’ye kaçan sivillerin sayısı çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 102 bin kişiye ulaştı. Söz konusu siviller, Kerkük’teki çadırlara ve Selahaddin ilindeki İlim kasabasına, ayrıca Erbil’in güneybatısındaki Dibke’ye dağıtıldı. BM, önümüzdeki süreçte krizin derinleşebileceği ve 85 bin kişinin ciddi bir tehlike altında kalabileceği uyarısında bulundu.