Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Irak, OPEC’in üretimi kısıtlama kararını onayladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Irak Petrol Bakanı Cebbar Luaybi, Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC) ve diğer ihracatçılar ile anlaşmaya varıldığını, petrol üretim payının düşürülmesini onayladıklarını açıkladı.

Geçtiğimiz cuma günü Viyana’da toplanan OPEC’e üye devletlerin bakanları, 2018’in ilk çeyreğinden sonra fiyatları desteklemeyi amaçlayan üretim kısıtlamalarını uzatmaya karar vermeden önce ocak ayına kadar bekleyebileceklerini söylediler.

Rusya’nın da aralarında bulunduğu OPEC üyeleri ve diğer üreticiler, 2017’nin başlangıcından bu yana, günde yaklaşık 1,8 milyon varil üretimi kesti. Bu durum, son üç ayda petrol fiyatlarının yüzde 15 oranında artmasına sebep oldu.

Luaybi, Irak’ın üretim kesintilerinin uzatılmasını destekleyip desteklemediği ile ilgili olarak, gazetecilere yaptığı açıklamada, “OPEC kararlarını benimsiyoruz” dedi. Royal Dutch Shell ile, şirketin çekilmekte tereddüt ettiği Majnoon Petrol Sahası ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Bakan, “Shell, Majnoon sahasından çekildiğini açıkladı, ancak şu ana kadar görüşmeler devam ediyor, durum henüz net değil… Başka şirketlerle herhangi bir görüşme de gerçekleştirmedik” dedi.

Reuters’tan alınan bilgilere göre, Luaybi’nin 23 Ağustos tarihli bir konuşmasında, Shell’in 2014 yılında Basra yakınlarında üretime başlayan Majnoon’dan çekileceğine dair anlaşmaya varıldığını söylemişti. Geçtiğimiz yıl alınan bilgiye göre ise, Shell, 30 milyar dolarlık küresel bir program kapsamında, Irak Petrol Sahaları’ndaki hisselerini satmayı düşünüyor.