Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Bağdat ve Ankara, referanduma tepki olarak Erbil’e karşı bir önlem paketini başlatıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Basında çıkan haberlere göre, Irak parlamentosu referandum sonrasında Irak’ın Kürt bölgesine yönelik bir önlem paketini değerlendiriyor.

Yetkili bir kaynağın bildirdiğine göre, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Selim Cuburi, bugünkü Kürdistan referandumu toplantısında Başbakan Haydar el-İbadi’nin bulunması gereği konusunda Parlamentodaki Hükümet temsilcisini bilgilendirdi.

Erbil Uluslararası Havalimanı Direktörü, Türkiye’den Erbil ve Irak’ın Kürdistan bölgesine doğru THY ve Atlas uçuşlarının iptal edildiğini açıkladı.

Tüm uçuşlar iptal edildi

Direktör Talar Fayek düzenlediği basın açıklamasında, “Bu iki hava yolu şirketi, Erbil’e herhangi bir yolcu göndermeyeceğini ve Irak’taki Kürdistan bölgesine yapılacak tüm uçuşları iptal ettiklerini açıkladı” dedi.

Fayek ayrıca, Erbil ve Süleymaniye hava alanlarının referandum öncesi ve sonrası aynı talimatlarla çalışacağını ve iki havalimanının çalışmalarının 24 saat devam edeceğini vurguladı.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kürdistan ile sınırlarımızı tamamen kapatacağız ve petrolün ihracatı ve satışı durduracağız” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım bugün yaptığı açıklamada, Irak sınırındaki tatbikata Irak subay ve askerlerinin de katılacağını bildirdi.

Yıldırım, Türkiye’nin Kuzey Irak’taki referandum sonrasında Kürtlerin bağımsızlığı konusunda Irak’ın merkezi yönetimiyle daha yakın ilişkiler kurmayı planladığını söyledi.

Dört haber kanalının ortak yayınında konuşan Yıldırım, Türkiye’nin maceraya girişmeyeceğini, ancak çıkarları tehlike altındaysa cevap vereceğini söyledi.

“Irak’ta merkezi hükümetle doğrudan müzakereler yapacağız”

Yıldırım, Türkiye’nin Irak’taki Kürt bağımsızlığı referandumuna tepki olarak sınır geçiş kapısında ve hava sahasında adımlar atmayı düşündüklerini söyledi.

Yıldırım, Ankara’nın referandum sonrasında Irak’ta merkezi hükümetle yapılacak doğrudan müzakereler hakkında kararlar alacağına dikkat çekerek, ekonomik, siyasi, diplomatik ve askeri önlemler düşündüklerini de sözlerine ekledi.

Kuzey Irak’taki referanduma verilecek cevabı görüşmek üzere önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanının İran’ı ziyaret edeceğini söyleyen Binali Yıldırım, sınır kapıları, havaalanları ve petrol boru hatlarının Irak’taki merkezi hükümet tarafından kontrol edildiğini vurguladı.

İran sınırları kapattı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasimi, İran’ın bağımsızlık referandumunun düzenlendiği Irak’taki Kürdistan bölgesi ile olan sınırını kapattığını söyledi.

Sözcü, “Bağdat ve komşu ülkelerin muhalefetine rağmen, bölgede düzenlenen referandumu ‘yasadışı ve gayrimeşru’ olarak nitelendirerek, Irak hükümetinin talebi üzerine, Irak Kürdistan bölgesi ile kara ve hava sınırlarımızı kapattık” şeklinde konuştu.