Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Merkel, koalisyon hükümeti kurmak için sıkı müzakerelere başladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, yeni koalisyon hükümetini oluşturmak için sıkı müzakerelere başlıyor. Pazar günü yapılan seçimlerde Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) 1949’dan bu yana en kötü sonucunu bu seçimlerde alarak birinci oldu ve bu durum Merkel’in yetkisini azalttı.

Kazanan Almanya için Alternatif Partisi oldu

Sonuçlar, yüzde 13 oyla ilk kez Federal Meclise giren aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) en büyük kazananlardan olduğunu gösterdi. Merkel ise AfD partisi ile herhangi bir anlaşma yapmadı.

Merkel, hükümete iki küçük parti eklemek zorunda kalabilir. Çünkü merkez sol parti olan, Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) bu seçimlerde tarihin en düşük oy oranını almasıyla muhalefette kalacağını söylemesi, büyük koalisyonun uzak bir ihtimal olarak kalmasına neden oldu.

Hükümetin oluşumunu çevreleyen belirsizlik, Asya piyasalarında avro fiyatında düşüşe neden oldu. Almanya’daki iş dünyası liderleri, ekonomiye herhangi bir zarar vermemek için hızlı bir işlem yapmaya çağırdı. Ancak görüşmeler haftalarca sürebilir.

Merkel, milliyetçilerin federal seçimlerde tarihi bir başarı elde ettiği dördüncü dönem için yeniden seçilirken, muhafazakar koalisyonuna destek düştü. Koalisyon, parlamentodaki en büyük blok olarak kalmaya devam edecek.

AfD’nin seçim sonuçlarında üçüncü sırada yer almasıyla, İslam ve göç karşıtı bir parti, ilk kez Alman Federal Meclisi’ne girdi. Aralarında bazılarının ‘Mültecilere merhaba’ yazan afişleri taşıdığı onlarca protestocu, Berlin’deki parti merkezi önünde toplandı.

12 yıldır görevinde duran Merkel, destekçilerine yaptığı bir konuşmada, ‘daha iyi bir sonuç’ umduğunu söyledi. Ayrıca yeniden güvenlerini kazanmak adına AfD seçmenlerini dinleyeceğini de ekledi.