Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Irak Temsilciler Meclisi: İbadi kendisine verilen tüm yetkileri kullanmalı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Irak Temsilciler Meclisi, Başbakan Haydar el-İbadi’den başta Kerkük olmak üzere tartışmalı bölgeleri Peşmerge’den geri almasını istedi. Meclis, söz konusu bölgelere kuvvet gönderilmesini istedi..

Talep, Irak Temsilciler Meclisi’nin İbadi’nin de katılımıyla düzenlediği toplantıda iletildi. Görüşmede, bağımsızlık referandumuna yönelik alınacak tedbirler onaylandı. Meclis Başkanı Selim el-Cuburi başkanlığında yapılan toplantıya 184 vekil katıldı.

Başbakan Haydar el-İbadi, Meclis’te yaptığı konuşmada, “Hiç kimse Hükümeti, DEAŞ’a karşı mücadeleden ve mültecilerin evlerine dönmesine yönelik çalışmalarından alıkoyamaz dedi. Anayasanın Irak’taki tüm otoritelerin üstünde olduğunu belirten İbadi, referandumun iptal edilerek Bağdat yönetimi ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında diyalogların başlamasının önemli olduğunu belirtti. Ancak bunun bir etnik unsurun diğer bir etnik unsura baskı kurma hakkı vermediğini vurguladı.

İbadi ayrıca anayasanın kendilerine verdiği tüm yetkileri kullanacağını söyledi. Türkiye ve Irak arasında sürdürülen askeri tatbikata da değinerek, “Bu bir bir blöf değildir” ifadesini kullandı. “IKBY’ye, Irak Hükümeti’nin DEAŞ ile mücadele ettiği bir dönemde gerilimi artırmaması konusunda gerekli uyarıları yaptık. Türkiye, İran ve Suriye ile sınır ve hava sahası başlıklarında gerekli adımları attık” dedi. Sınır kapıları ve havaalanlarının merkezi hükümete devredilene kadar ambargoların devam edeceğini vurguladı.

Irak Meclis’inden kararlı adımlar

Irak Meclisi’nin IKBY referandumuna ilişkin aldığı kararda anayasanın Irak’ın bütünlüğünü ön gören birinci maddesine göre referandumun yasadışı olduğu ve iptal edilmesi gerektiği belirtildi. İbadi’den “Ordu Komutanı” sıfatını kullanarak kendisine verilen yetkileri kullanması istendi. “Ordunun vatandaşları koruma görevini yerine getirmesi ve Nisan 2014 öncesi Irak merkezi yönetimi kontrolünde bulunan bölgelerle, Irak’taki Kerkük dahil bütün tartışmalı bölgelerde konuşlanması gerektiği kaydedildi.

Krizle ilgili bir diğer açıklama da Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum’dan geldi. Masum, ABD’de yayın yapan el-Hurra televizyonuna yaptığı açıklamada, “Referandum Anayasa’ya uygun ancak Irak’tan ayrılmak uygun değildir” dedi. Irak Cumhurbaşkanı, sınır kapıları ve havaalanlarının merkezi hükümet kontrolünde olması gerektiğini ama buralardaki işlemlerin IKBY aracılığıyla yürütülebileceğini kaydetti.
Irak Savunma Bakanlığı, Irak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Osman el-Ganimi’nin sınır koordinasyonu ve askeri işbirliğine dair konuları görüşmek üzere Tahran’a gönderildiğini açıkladı.

İran Devrim Muhafızları’na bağlı Tasnim haber ajansının verdiği bilgiler el-Ganimi’ninİranlı mevkidaşı Muhammed Bakıri ile bir araya geldiği yönünde.