Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Guterres’ten Myanmar’a ‘operasyonları durdurun’ çağrısı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Bangladeş’e kaçmak isteyen Arakanlı mültecilerin bindikleri teknenin batması sonucu 60 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine, Myanmarlı liderlere çağrıda bulundu.

Geçtiğimiz ay, yarım milyondan fazla Arakanlı Müslüman köylerinin yakılması ve asker tarafından gördükleri şiddet sebebiyle Bangladeş’e kaçmıştı. İki ülkeyi birbirinden ayıran nehri geçmeye çalışan onlarca kişi boğularak hayatını kaybediyor. Sağ kalan kişiler de ciddi yiyecek sıkıntısı ve temiz sudan mahrum bir şekilde kamplarda yaşıyorlar.

Giderek ağırlaşan bu insani kriz, BM Güvenlik Konseyi’nin ilk toplantısında Myanmar konusunun ele alınmasına neden oldu. Ancak, üye ülkeler, ortak bir karar üzerinde anlaşma sağlayamadı.

ABD suçladı, Rusya ve Çin destek verdi

ABD, Myanmar ordusunu Arakanlı Müslümanlara karşı ‘etnik temizlik’ yapmakla suçlarken, Pekin ve Moskova, etnik temizlik suçlamalarını şiddetle reddederek Myanmarlı yetkililere destek verdiler.

Myanmar yönetimine çağrı

Guterres, Myanmar yönetimini, askeri operasyonlara son verip, insani yardım kuruluşlarının sıkıntıda olan batı bölgesine girmeleri yönünde izin vermeye çağırdı. “Eğer bu sistematik şiddet sona ermezse, bu durum Arakan’ın merkezine kadar uzanıp, 250 bin kişinin daha kaçmasına neden olabilir” dedi.

En büyük destek Nikki Haley’den

En büyük eleştiri, BM Güvenlik Konseyi’ndeki konuşmasında, “Myanmarlı yetkililerin eylemlerini, ülkeyi bir etnik azınlıktan temizlemek için yapılan acımasız ve sürekli bir operasyon olarak adlandırmaktan korkamayız” şeklinde konuşan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley’den geldi.

Haley, Myanmar’ın Lideri Aung San Suu Çii’nin bir insan hakları savunucusu olarak itibarının mevcut krizden zarar gördüğünü söyledi.

Öte yandan, Myanmar, yakın müttefiki ve önemli ticaret ortaklarından olan Rusya, Çin’den güçlü destek alıyor.
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzia, Myanmar hükümetini desteklemek için “Etnik temizlik ve soykırım derken çok dikkatli olmalıyız” dedi.