Twitter, ABD’nin 2016’da Washington seçimlerini etkilemek için çalışmakla suçladığı Rusya’ya ait Russia Today’in (RT) doğrudan ABD seçimlerine yönelik bin 800 tweeti ücret ödeyerek öne çıkarttığını açıkladı.
Açıklamada ayrıca, Rusya merkezli “Russia Today” adlı yayın kuruluşunun geçen sene ABD’de reklamlar için 274 bin dolar (975 bin 140 Türk lirası) harcadığı ve Russia Today ile bağlı üç farklı Twitter hesabından toplam bin 823 paylaşım yapıldığı kaydedildi. Twitter, söz konusu reklam harcamalarının ve paylaşımlarının ABD medyasına yönelik olduğunu iddia ederken, seçim kampanyasında oy kullanımını etkilemeye çalışan paylaşımların silindiğini vurguladı.
Facebook, ağ üzerindeki reklam alanlarının satın alınması yoluyla siyasi nitelikli mesajları yaymak için kullanılan Rusya kaynaklı 470 hesabı tespit ettiklerini açıklamıştı.
Twitter’dan yapılan açıklamada, bir diğer sosyal medya firması Facebook’un Rusya merkezli aldığı hesapların yaklaşık 450’sinin incelendiği ve bunların 22’sinin Twitter hesaplarıyla örtüştüğü belirtildi. Açıklamada, söz konusu hesaplarla Twitter’da ilintili olan 179 hesabın daha bulunduğunu, Rusya merkezli toplam tespit edilen hesap sayısının 201 olduğu bilgisine yer verildi.
Twitter, bu bilginin ABD Senato ve Temsilciler Meclisi soruşturma komiteleri ile paylaşıldığını açıkladı.
Rusya Today Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, bazılarının ABD işlerine Rus müdahalesi olarak gördüğü olayı, normal bir ticaret uygulaması olarak gördüğünü söyledi.
“Twitter, Kongre’ye yanlış bilgiler verdi”
Simonyan, yaptığı açıklamada, “Twitter, Kongre’ye yanlış bilgiler verdi. Dünyanın tüm diğer basın kuruluşları gibi reklam kampanyalarımız için para harcıyoruz. Bu açıklamalar bizi bir adım daha ileri; havalimanları, taksiler, reklam panoları, internet, televizyon ve radyo reklamları için de para harcadığımızı itiraf etmeye zorluyor. Hatta reklamlarımız CNN’de de yayınlandı. Basın reklamlarının, ‘şüpheli ve zararlı bir eylem’ olarak görülebileceği hiçbir zaman aklıma gelmedi” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Oxford Üniversitesi tarafından perşembe günü yayınlanan bir araştırmaya göre, başkanlık seçimleri sırasında otomatik sistemlerle Twitter’da bazı yanıltıcı mesajlar yayınlandı. Araştırma sonucunda, oylamanın yapıldığı günlerde, Twitter kullanıcılarının, medya araçlarından gelen mesajlar yerine, yanıltıcı ve bölücü içerikler aldığı belirtildi.
Twitter yaptığı açıklamada söz konusu araştırmaya itiraz etti. AFP’ye verdiği demeçte, böyle bir şeyin imkansız olduğunu belirtti.