Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Türkiye: ABD, Kürt militanlara verdiği silahları geri çekmeli | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Türkiye, DEAŞ’a karşı düzenlenen askeri operasyonun sona ermesinin ardından ABD’nin Rakka sürecinde Kürt militanlara verdiği silahları geri çekmesini istedi. Washington’un bu konudaki taahhütlerini yerine getirmesini beklediğini kaydetti.

Açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi. Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik eden heyetle birlikte Tahran’a gitmeden önce yaptığı açıklamada Suriye’nin kuzeyinde bulunan Rakka’daki askeri operasyonda sona yaklaşıldığını söyledi. YPG’nin de içerisinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) verilen silahların geri çekilmesinin önemini vurguladı.

“Şimdi Rakka operasyonu bitiyor. Göreceğiz bakalım, bu seri numaralarını aldıkları silahları geri toplayabilecekler mi? Daha önce Irak’ta bunu yapamadıklarını Sayın Cumhurbaşkanımız, Trump’a çok net şekilde en son görüşmemizde anlattı” ifadesini kullandı. Silahların verilmesinin Suriye’nin geleceği için de çok önemli bir risk” dedi.

Bir taraftan Suriye’deki savaşı durdurmaya diğer taraftan da terörü sonlandırmaya çalıştıklarını ifade eden Çavuşoğlu, “Burada YPG’ye silah verdiniz. YPG ülkeyi bölmeye çalışacak. Bu sefer merkezi hükümet ile çatışmalar devam edecek” uyarısında bulundu. Çatışmaların sürmesiyle diğer bölgelerde de kaos oluşacağını belirten Dışişleri Bakanı bundan radikal grupların faydalanacağı uyarısında bulundu. “Terör örgütleri ortaya çıkacak, kısır döngü devam edecek” şeklinde konuştu.

Ankara, Washington’un, DEAŞ’a karşı savaşılan Rakka’nın özgürleştirilmesi operasyonunda YPG’nin de içerisinde yer aldığı DSG ile ittifakından ve yakın bir müttefik olarak kabul etmesinden rahatsızızlığını defalarca dile getirmişti. Kürt gruplara gönderilen silahların, Türkiye’deki uzantıları olan PKK’nın eline geçme ihtimali üzerine uyarıda bulunmuştu.

Ardından Washington, DSG’ye gönderdiği silahların muhteviyatını detaylı biçimde Ankara’ya bildirmişti.

ABD, Türkiye yanlısı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gibi gruplara parçalanmaları ve farklı bağlantıları sebebiyle güvenmeyi reddetmiş, Kürt militan gruplara silah göndermişti.