Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İbadi: Kuzey Irak’ta silahlı çatışma istemiyoruz | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ve Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Elysee Sarayı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ile gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısında, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumu ile ilgili, “Kuzey Irak’ta güvenlik güçleri arasında silahlı çatışma istemiyoruz” dedi.

“Kimse federal yetkiyi ihlal edemez”

İbadi konuşmasında, terörle ve DEAŞ’la mücadeleye devam edeceklerine dikkati çekerek, Fransa’nın bu konuda önemli bir rol oynadığını ifade etti.

İbadi, IKBY referandumun neden olduğu gerginliğe rağmen, Irak’ın DEAŞ’la mücadelesinin zayıflamaması için peşmergelerin Irak güvenlik güçleriyle birlikte çalışmaya devam etmesi gerektiğini belirtti.

DEAŞ’ın son kalelerinin ele geçirildiğine işaret eden İbadi, “Irak güvenlik güçleri arasında silahlı çatışma istemiyoruz. Federal yapı üstünlüğünü korumalıdır. Kimse federal yetkiyi ihlal edemez.” dedi.

İbadi, ülkede yeni gerginliklerin oluşmaması için uluslararası topluma çağrıda bulundu.

“Güçlü bir Irak devleti istiyoruz”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, IKBY referandumu ile ilgili, “Referandumdan önce ve sonra söylediğim gibi Irak’ın toprak bütünlüğünü ve güçlü bir Irak devleti istiyoruz” dedi.

Toplantıdan önce Fransa ile Irak arasında yüksek öğrenim ve bilim araştırmaları alanlarında iş birliğini güçlendirecek protokol imzalandı. İmzalar Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile Irak Yükseköğretim Bakanı Abdulrezzak Abdulcelil el İsa tarafından atıldı.