Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Ankara’dan Bağdat’a Habur’a alternatif sınır kapısı önerisi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Ankara, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) topraklarına açılan Habur sınır kapısına alternatif bir sınır kapısı açmak için harekete geçti. Bağdat yönetimine sınır kapısının açılması için atılacak adımlarda yardımlaşma çağrısı yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım, dün, Ankara’da düzenlediği basın açıklamasında, “Sınır kapılarının kapatılıp kapatılmayacağına dair kararı Bağdat Hükümeti verecek. Türkiye olarak, Irak’ın kuzeyinde Arap, Türkmen ve Kürtler tarafından yapılan ticaretin zarar görmemesi için Habur sınır kapısına alternatif olarak Akköy sınır kapısını açma teklifinde bulunduk” dedi.

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde vefat eden Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani için Irak’ın kuzeydoğusundaki Süleymaniye kentinde düzenlenen cenaze törenine, çok sayıda Iraklının yanısıra, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de katıldı.

Cenaze töreninde, IKBY tarafından 25 Eylül’de düzenlenen bağımsızlık referandumu gündemdeydi. İran Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Zarif, Cenaze töreninde yaptığı konuşmada, “Bazı kişilerin stratejik hataları bütün Irak Kürtlerine mal edilemez” ifadelerini kullandı.