Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Katar’ın teröre desteği 2022 Dünya Kupasına ev sahipliğini engelleyebilir | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Yeni ortaya çıkan gizli bir raporda, Katar ve komşuları arasındaki mevcut siyasi kriz, teröre destek vermek ve Ortadoğu’yu istikrarsızlaştırmak, “Katar’ın 2022 Dünya Kupası’nı organize edememesi riskini artıyor” ifadesi yer aldı.

Danışmanlık şirketi Cornerstone Global’ın hazırladığı raporda “Katar’ın Dünya Kupası’na ev sahipliği yapamayacağı yönünde giderek artan bir risk” olduğu ifade ediliyor.

İngiliz yayın kuruluşu BBC tarafından yürütülen çalışmada, Katar’ın 200 milyar dolarlık altyapı projelerinde çalışan inşaat şirketlerine, 2022 Dünya Kupası’na yönelik altyapı faaliyetlerinin “yüksek riskli projeler” olduğu konusunda uyarıda bulunuldu.

Raporda “Hem turnuva organizasyonunun içindeki isimler hem de bölge uzmanları, Doha’nın bu turnuvaya ev sahipliği yapmasının kesin olmaktan çok uzak olduğunu söylediler” iddiasında bulunuluyor.

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Körfez ülkeleri arasında yaşanan krize rağmen Katar’ın 2022 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma hakkını vermiş daha sonra yaz aylarındaki yüksek sıcaklık nedeniyle turnuvayı kış aylarında düzenleme kararı almıştı.

Katar’ı “Ortadoğu’yu istikrarsızlaştırmak” ve “teröre destek vermekle” suçlayan Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin başını çektiği bazı ülkeler Doha yönetimiyle ilişkilerini kesmişti. Suudi Arabistan Katar ile kara sınırını kapatmış, diğer ülkeler deniz ve hava bağlantılarını kesmişti.

Öte yandan Katar 2022 Organizasyon Komitesi’nden yapılan açıklamada ise, “Ortadoğu’daki ilk Dünya Kupası’nın geleceği konusunda kesinlikle herhangi bir risk yoktur” denildi. Açıklamada, “Katar’a karşı sürdürülen yasadışı ablukanın hazırlıklara herhangi bir etkisi yoktur” ifadesine yer verildi.