Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Trump: Kuzey Kore’ye karşı tek bir şey işe yarayabilir | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un ile karşılıklı hakaret ve ülkeler arasındaki gerginliklerin giderek artması üzerine, cumartesi günü Twitter üzerinden açıklama yaptı.

“Sadece tek bir şey işe yarayabilir”

Kuzey Kore ile olan diplomatik çabaların her zaman başarısız olduğunu ifade eden Trump, “Önceki başkanlar ve yönetimleri Kuzey Kore ile 25 yıldır konuşuyor. Anlaşmalar yapıldı, devasa miktarlarda paralar ödendi. Bunlar işe yaramadı, anlaşmalar daha mürekkepleri kurumadan bozuldu, Amerikalı müzakereciler aptal yerine kondu. Üzgünüm, ama sadece tek bir şey işe yarayabilir” ifadelerini kullandı.

Başkan Trump, yapılması gereken şeyin ne olduğu konusunda ayrıntı vermedi. Daha önceki açıklamalarında, kendini ve müttefiklerini koruması gerekirse, ABD’nin Kuzey Kore’yi yok edebileceğini belirtmişti.

“Fırtına öncesi sessizlik”

Trump, İran ve Kuzey Kore konusunda Amerikan ordusundan komutanlarla görüşmesinin ardından, ilginç bir uyarıda bulunarak “Bu, fırtına öncesi sessizlik” dedi.

Trump’ın, İran ve Kuzey Kore hakkındaki yorumlarıyla ilgili konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, “Bazı önemli küresel sorunlarımız var. Sanırım Kuzey Kore ve İran, hala kötü aktörler ve Başkan daima Amerikalıları korumanın yollarını arıyor ” dedi.

Sanders, Trump’ın Kuzey Kore hakkındaki son tweeti hakkında sorulan soruya, “Pentagon’un görevleri, Başkan’a askeri seçenekler sunmak ve emirlerini yerine getirmektir” şeklinde cevap verdi.

Trump, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un, “Washington, Kuzey Kore hükümeti ile açık iletişim hattını sürdürüyor” açıklamalarını, bu durumun ‘zaman kaybı’ olduğunu söyleyerek reddetti.

Trump, Tillerson ile olan ilişkisinin bazı farklılıklara rağmen iyi olduğuna dikkat çekerek, “Çok iyi bir ilişkimiz var. Bazı şeylerde farklı düşünüyoruz. Bazen onun daha sert olmasını istiyorum, bunun haricinde çok iyi bir ilişkimiz var” ifadelerini kullandı.

Rus haber ajansı, Rusya parlamentosundan bir üyenin Kuzey Kore’ye ziyaretinden sonra, geçtiğimiz cuma günü açıklama yaparak, “Pyongyang, ABD’nin batı sahillerine ulaşabilecek uzun menzilli bir füze test etmeye hazırlanıyor” dediğini duyurmuştu.

Pyongyang resmi ajansında bugün çıkan haberlere göre, ülkenin lideri Kim Jong-un, nükleer program hakkında Pyongyang’ın egemenliğini garanti eden, güçlü bir caydırıcı etkisi olduğunu söyledi. Kim, “Nükleer program, güçlü caydırıcı bir kuvvetle Kore Yarımadası’nda ve Kuzeydoğu Asya bölgesindeki barış ve istikrarı korur” şeklinde konuştu.

Kim’den kardeşine önemli görev

Kim’in kızkardeşi Kim Yu-jung, Kuzey Kore liderinin başında bulunduğu en üst düzey karar organı olan Siyasal Büro’ya alternatif bir üye olarak atandı.

30 yaşındaki Kim Yu-jung, ülkedeki mevcut liderin ölen babası, önceki lider Kim Jong-il’in kararlarında önemli bir rol oynamış olan teyzesi Kim Kyung-hee’nin yerini aldı.