Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Musul’da okullar 3 yılın ardından, sevinç ve endişe ile yeniden açıldı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

3 yıl boyunca DEAŞ kontrolü altında kalan Musul’da okullar açıldı. Musul’daki savaşta etkilenen 600 okulundan sadece 310’u kapılarını öğrencilere açabildi.

Ali Salim’de okulunun önünde, 3 yılın ardından ilk kez yapılacak olan İngilizce sınavına girmeyi bekliyor. Genç adam, sabah erken saatlerde Musul’un güneyine 60 km uzaklıktaki evlerinden edilen insanlar için inşa edilen kamptan ayrıldı. Uzun bir aranın ardından yapılacak olan sınava girmek için, 3 yıl önceki ders notlarına bir göz attı. Sırtında okul çantası ile yola koyulan Ali, 10 haziran akşamı DEAŞ’ın şehrin kontrolünü devraldığını öğrendik. Ertesi sabah matematik sınavına girdim. Sonra bütün dersler durdu” dedi. Ali şöyle devam etti, “Şuan 18 yaşındayım. DEAŞ yüzünden 3 yıl kaybettim. Ama okula geri döndüğümüz için gerçekten çok mutluyum. Umarım sınavı geçerim. Çünkü geleceğim buna bağlı.”

Şimdi bir genç olan Ali, DEAŞ kenti ele geçirdiğinde ortaokul üçüncü sınıftaydı. O zamandan kalan İngilizce sınavının bu kurunu geçmesi gerekiyor.

Ninova okullarında okuyan, 300 bin öğrenci benzeri görülmemiş bir durumla karşı karşıyalar. Bakanlık, okullara geri dönecek olan sınırlı sayıdaki öğrencileri belirlemek için ilkokulda bir seviye tespit sınavı ve ortaöğretim kurumlarındaki müfredatın da incelenmesine karar verdi.

Öğrencilerin endişeli bekleyişi

Mansur semtinde hava saldırısında yıkılmış olan bir binadan, sadece bir kaç adım uzaklıkta sınava girmeyi bekleyen, aynı yaşlardaki öğrencilerin endişeli bekleyişleri sürüyor. Okul önünde endişeli bir şekilde bekleyen Muhammed Abdulnafi sınavla ilgili şunları söyledi, “Her şeyi unuttum. Kitabın sadece bir ünitesine çalışabildim. Ama bütün kitaptan soru soracaklar.” İşçiler, bombardımanların arından yerle bir olan kanalizasyon ve kaldırımları tamir etmeye devam ederken, Muhammed ve arkadaşları okulun duvarlarına yaslanmış, kapıların açılmasını bekliyorlar.

Akşam okulu ‘gerçek bir sorun’

Kırmızı gömlek giyen bir öğrenci, “Okula döndüğüm için çok mutluyum, ama endişeliyim. Eğer sınavda başarısız olursam, akşam okuluna gitmek zorunda kalacağım” dedi. Şehrin güneyindeki es-Semud mahallesinden gelen bu öğrenciye göre akşam okulu ‘gerçek bir sorun’. Çünkü bu okullarda, haftanın beş günü, gündüz eğitim görülen normal okulların aksine, haftada 2 gün akşamları ders veriliyor. Irak’taki okul sistemine göre, okul yaşından büyük öğrenciler, akşam okuluna yönlendiriliyor.

Musul’da 10 Temmuz’da biten çatışmaların ardından şehrin batı kısımlarındaki okulların tahribattan dolayı 10 Kasım’a kadar açılması beklenmiyor. Çatışmalardan daha az etkilenen şehrin doğu kesimindeki okullar ise, bu ayın başlarında kapılarını eğitime açtı. Okulların savaştaki hasarı çok büyük. Musul’da bulunan 600 okulun, sadece 310’u eğitime kapılarını açabildi.

Aileler çocuklarını okula getirmekte çok istekli

Çatışmaların ardından görevine zemin katı tamamen yanan binanın üst katında devam eden, Ninova Eğitim Genel Müdürü Vahit Abdulkadir, “Ninova’nın kahraman askerlerimiz tarafından kurtarılmasının hemen ardından, ilk iş olarak, okullarda iyileştirme sürecini başlattık” ifadelerini kullandı. Abdulkadir , Anne-babalar, bir yandan hâlâ duyulan patlama ve bombardıman seslerine rağmen, çocuklarına okul üniformalarını giydirerek, okula geri getirme konusunda büyük bir istek ve gayret içerisinde olduklarını ifade etti.

Bazı öğretmenler DEAŞ ile çalışmak zorunda kaldı

Şehrin doğusunda bulunan Zübeyde Okulu müdürü Musul’un DEAŞ kontrolü altında kaldığı süre boyunca, evinde kalmak zorunda kaldı. Fransız Haber Ajansı’na (AFP) açıklamalarda bulunan Okul Müdür Muhammed İsmail, “Semtte, DEAŞ döneminde sadece bir okul açık kaldı. Bazıları onlarla çalışmak zorunda kaldı. Okula gelen öğrencilerin hemen hepsi Fransız, Rus ve Çeçenlerin çocuklarıydı” açıklamasında bulundu.

Zeytin Okulu’nun bahçesinde diğer çocuklar sağa-sola koşturup oyun oynarken, 6 yaşındaki Yusuf Rıdvan, “Evde oyun oynamak çok sıkıcı. Burada olmak bence daha iyi” diyerek, gururla ilk okuma kitabını almayı bekliyor.