Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Taliban, ABD teknolojisini değil ideolojisini tehdit ediyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Taliban’ın eski kalesi olan Kandahar, güney Afganistan’ın manevi başkenti olarak görülüyordu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yapımı Black Hawk helikopterlerinin teslimiyle, Pentagon, Afgan ordusuna Taliban’a ve DEAŞ’e karşı savaşında düzinelerce vaatte bulundu. Afgan hükümeti, uzun zamandan beri hava kuvvetlerinin Taliban savaşçıları ve hükümet güçleriyle 15 yıldan fazla bir zamandır savaşan diğer silahlı gruplar karşısında ölümcül bir hava kuvvetinin olmamasından şikayet ediyordu.

Afgan hükümetinin temel talebi, hava kuvvetlerini terörle mücadelede güçlendirmekti, en sonunda ABD bu talebe yanıt verdi ve Black Hawk helikopterlerini teslim etti.

Afgan ordusunun helikopterlerin teslim almasının ardından Taliban’ın tepkisi çok geçmeden geldi. İlk toplu helikopter “Black Hawk” modern UH60’ın Afgan Güvenlik Güçleri’ne teslimine tepki veren Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid, başkent Kabil’deki ajanslara ve gazetecilere gönderdiği basın açıklamasında,
“ABD komutanı General Nicholson ve Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, mücadelemizin teknolojiye değil, ideolojiye dayalı bir kavga olduğunu bilmeli” dedi. Taliban sözcüsü açıklamasında, Sovyet hükümeti ve komünizm düştüğünde Hava üslerinde yüz uçak bıraktılarını ve ABD’nin de 16 yıl önce yüzlerce farklı uçağı burada denediğini, belirtti.

Sözlerine “tarihi iyi bilin” diyerek devam eden Mücahid, “uçaklarınız çıkarlarımız ve hedeflerimiz için kullanılacak ve bizi güçlendirecek ganimet Humvee ve Ford Ranger kamyonlarımız gibidir” dedi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, ABD Hükümeti tarafından verilen Black Hawk helikopterlerinin, ülkenin güneyindeki Kandahar Askeri Havalimanı’na teslimi için düzenlenen törene katıldı.

Törene, ABD Kuvvetleri Komutanı ve NATO liderliğindeki Afganistan’daki güçlü destek görevini yürüten General John Nicholson da katıldı. Afganistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Devlet Veziri, ABD’nin Afgan Hava Kuvvetleri’ne 2020 yılına kadar Black Hawk tipli 159 helikopter ve uçak teslim etmeyi planladığını söyledi. Veziri, Cumhurbaşkanı Gani’nin alınacak dört uçaktan ikisini aldığını, diğer iki uçağın gecikme nedeninin teslimat için hazır olmadığını belirtti. Vaziri, diğer iki uçağın yakında teslim edileceğini söyledi.

ABD helikopterleri Eylül sonlarında Afganistan’a geldi. Veziri, ABD yapımı helikopterlerin Afgan güçlerinin terörle mücadeledeki zorlukların üstesinden gelmesine yardımcı olacağını söyledi.

3 Eylül’de Afgan Cumhurbaşkanı, doğu Nangarhar bölgesine yaptığı bir ziyarette Afgan hava kuvvetleri için önümüzdeki dört yıl boyunca altı milyar dolar harcanacağını açıkladı. Afgan Hava Kuvvetleri Rus Mi-35 Mi-17 tipi helikopter filosuna sahip. Ancak Rusya’ya karşı yasal zorluklar ve yaptırımlar, yedek parça alımını ve filoyu korumayı zorlaştırdı.

Afgan ordusuna gelişmiş silahlar sağlanması, bazılarına göre iki uçlu bir kılıçtır. Afgan askeri analisti Jamrood Khan, “Afgan ordusunda yolsuzluğun yaygınlaşması Müttefikler tarafından ekipman ve mühimmat tedarikinin geciktirilmesine neden oluyor” dedi. Khan, Afgan askerleri tarafından Taliban militanlarına satılan silahlar konusunda raporlarda ciddi boşluklar olduğunu ifade etti.

ABD’nin Afganistan Yeniden Yapılandırma Özel Müfettişi John Sopko’ya göre, Afgan ordusuna silah ve teçhizat satışı daha da azaldı. Sopko, satışların azalmasının nedeni olarak yakın zamanda Afgan ordusunun yolsuzlukla çürümüş olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Sopko, “Afgan askerler silahlarını ve mühimmatlarını Taliban’a satıyorlar. Karaborsada satılan ordu ve güvenlik silahları, Nangarhar’ın doğusundaki yerel bir hükümet yetkilisine göre Taliban militanlarına da ulaştı. Gözlemciler, askeri üsten çekilen askerlerin bayilere yedi Kalaşnikof tüfeğinin sattıklarını ayrıca Taliban militanlarına da silah sattıklarını belirttiler” ifadelerini kullandı.

Askeri analist Vahidullah Hukyani, ABD Başkanı Donald Trump tarafından yapılan açıklamada Afgan ordusuna yeni Amerikan stratejisi dahilinde gelişmiş helikopterler sağlama sürecini doğruladı. Bu, esas olarak Taliban’ın büyüyen nüfuzuna karşı koymak için Afgan ordusunu güçlendirmek için yapılıyor.

Trump süreci “Afganistan ve Güney Asya’daki yeni ABD stratejisi” olarak adlandırmıştı.

Trump, yeni stratejisini ayrıntılarıyla anlatmasa da Obama tarafından ilan edilen 8 bin 400 askere ek olarak yaklaşık 4 bin ABD askeri Afganistan’a göndermeye karar verdi.