Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Ankara: Afrin operasyonunu konuşmak için henüz erken | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Türkiye, mevcut İdlib operasyonunun amacının, Heyetu Tahriru’ş Şam’ın (HTŞ) ortadan kaldırılması olduğunu açıklamıştı. Fakat Türk yetkililerin açıklamaları, YPG’nin kontrolündeki Afrin’de askeri bir operasyon hakkında konuşmak için henüz erken olduğu yönünde.

Yetkililer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin(TSK) Özgür Suriye Ordusu(ÖSO) ile işbirliği içinde bir saldırı yapmalarının yakın olduğuna dikkat çekti.

Amaç terör örgütlerinin Türkiye sızmasını engellemek

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, dün yapılan bir röportajda ‘’İdlib operasyonunun amacı, Türkiye’ye göç etmeyi önlemek, HTŞ tehdidini ortadan kaldırmak, terör örgütlerinin Türkiye’ye sızmasını önlemek, çatışmasızlık bölgelerin kurulmasını sağlamak ve terör koridorun oluşmasını engellemek için’’ olduğunu ifade etmişti

Bozdağ sözlerinin devamında, Türkiye’nin, YPG birliklerinin Afrin’deki varlığından rahatsız olduğunu ancak oradaki bir askeri operasyon hakkında konuşmak için henüz erken olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kürtlerin kontrolündeki Afrin’de ‘’terör koridorun’’ oluşumunu önlemek için büyük çaplı bir askeri operasyon düzenlenebileceği yönündeki açıklamasından önce; Başbakan Binali Yıldırım, ülkesinin Rusya ve İran ile Afrin’de çatışmasızlık bölgelerin kurulması için görüşmeler yaptığını duyurmuştu.

Gözlemciler, çatışmasızlık bölgesinin kurulmasının ardından TSK’nın ve ÖSO Birliklerin İdlib’e girmesi halinde, bölgedeki YPG riskinin azalacağını düşünüyorlar. Zira Türkiye’nin İdlib operasyonunda başarılı olması durumunda, Ankara sınır güvenliğini tam koruma altına alacağı gibi Afrin’de de çatışmasızlık bölgelerin kurulması için Afrin’e yönelecektir.

Ankara, İdlib’deki askeri operasyonun uzun süre sürebileceği yönünde işaretler verirken; oradaki varlığını gelecekte de sürdüreceğini belirtti.

“Kendi topraklarını kendileri savunuyorlar”

Savunma Bakanı Nurettin Canikli salı günü yaptığı açıklamada, ‘’Suriye’den Türkiye’ye yönelik tehditler tamamen ortadan kalkana kadar bizim oralarda olmamız gerekiyor. Orada birlikte hareket ettiğimiz ÖSO var, yani Suriyeli. Kendi topraklarını kendileri savunuyorlar. Biz de onlara destek veriyoruz’’ dedi.

İdlib operasyonuna katılan birlikler ile HTŞ kuvvetleri arasında şu ana kadar herhangi bir çatışma meydana gelmedi. Türk kuvvetleri, İdlib’deki çatışmasızlık bölgeleri için yaptığı anlaşmanın bir parçası olarak, Türk gözlemcilerin konuşlandırılacağı noktaları belirlemek için pazar ve çarşamba günü İdlib’de iki keşif operasyonu gerçekleştirdi.