Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Tıkanan Brexit müzakerelerinde ticaret anlaşmaları masada | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasına (Brexit) ilişkin görüşmeler sürüyor. Önümüzdeki hafta yapılacak görüşmelerin yeni turunda Londra ile AB Liderleri arasında varılan ticaret anlaşmaları gündeme gelecek.

Ancak görüşmelerde somut sonuçlar elde edilemiyor. Pazartesi gerçekleştirilen müzakerelerin beşinci turunun ardından açıklamalarda bulunan AB Komisyonu Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier yeterli ilerlemenin sağlanamadığını belirtti. Müzakerelerin çıkmaza girdiğini söyleyen Barnier, “Bu rahatsız edici bir durum. İngiltere’den ödün vermesini beklemiyoruz” dedi. Barnier, “Gerekli ilerlemeyi siyasi irade olması durumunda ancak iki ay içinde elde edebileceğimizi düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Barnier, Brexit sonrası Kuzey İrlanda’nın durumuna ilişkin de açıklamalarda bulundu. Kuzey İrlanda’nın sınırları ve iş birliğinin sürdürülmesi başlıklarında ilerleme laydedildiğini ancak net fotoğrafın görülmesi için daha fazla çalışılması gerektiğini belirtti.

Görüşmelerde somut bir ilerleme kaydedilememesine gerekçe olarak İngiltere’nin mali yükümlülüklerine ilişkin net bir açıklama yapmaması geliyor. AB’nin 27 üyesi, İngiltere dâhil tüm tarafların sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiği görüşünde.

Sürece ilişkin hazırlanan taslakta, Avrupalı liderlerin ilerleme durumunu yeniden değerlendireceği belirtildi. Değerlendirmenin olumlu olması durumunda İngiltere Başbakanı Theresa May tarafından önerilen “geçiş süreci” gündeme alınacak. Bu, ticari ilişkilerin yeniden düzenlenmesine ilişkin görüşmeleri yeniden başlatmak isteyen İngiltere için olumlu bir adım olarak görülüyor.

AB, Londra’nın üzerinde anlaşma sağlanan 2020 Birlik Bütçesi’ne ve kalkınma programlarına yönelik taahhütlerini yerine getirmesini şart koşuyor. Üstünde anlaşılan miktarın 100 milyar Euro civarında olduğu kaydediliyor.