Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İran’ın IKBY sınırını kapattığı iddiaları gerilimi artırdı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Bağdat hükümeti, Kürdistan sınır kapılarının Tahran tarafından dün gece itibariyle kapatıldığı duyurdu. Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Mahcub, yaptığı yazılı açıklamada, “İran, merkezi yönetimin talebi üzerine IKBY ile sınır kapılarını kapattı” ifadelerini kullandı. AFP; bu kapatmanın bölgedeki sınır kapısı ve havalimanları üzerinde otoritesini sağlamaya çalışan Bağdat’ın talebi üzerine yürürlüğe konulan uygulamalardan biri olduğunu duyurdu.

Tahran’dan yapılan açıklamalar ise böyle bir uygulamanın olmadığı yönünde. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Kürt bölgesi ile geçişleri kapatma konusunda yeni bir kararın olmadığını söyledi. “IKYB ile kara sınırımız açık, sadece Irak merkezi hükümetinin talebi üzerine 24 Eylül’den bu yana hava sahası kapalı” açıklamasında bulundu.

Bir Kürt yetkili, Tahran’ın üç geçidi kapattığı günün erken saatlerinde açıklamıştı. Başmak gümrük müdürlüğü, “İran sabahtan bu yana üç sınır geçişini, Pervizhan, Başmak, Hacı Umran sınırını kapattı” ifadelerini kullandı.

Kürdistan verilerine göre sadece Başmak sınır hattı özerk Kürt bölgesine şu ana kadar 200 milyon dolar gelir sağlamış durumda. 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumundan bu yana ciddi bir Kürt nüfusa ev sahipliği yapan İran, Irak ve Türkiye, IKBY’deki yetkilileri baskı altına almak için koordineli çalışıyor. İran-İran Ticaret Odası yetkililerine göre, bu yılın son altı ayında İran Irak’a 3,2 milyar dolar değerinde ürün ihraç etti. Bunun 3’te 1’i Kürdistan bölgesine gerçekleşti. Irak, Çin’den sonra bölge pazarındaki en büyük ikinci ülke olarak kabul ediliyor.