Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Facebook Ortadoğu, Afrika ve Pakistan Direktörü: Görevimiz dünyayı birbirine daha yakın hale getirmek | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Dubai: Müsaid Ziyani

Facebook Ortadoğu, Afrika ve Pakistan Direktörü Jonathan Labin, Şarku’l Avsat ile gerçekleştirdiği röportajda, Facebook’un önümüzdeki dönemde Ortadoğu hakkındaki stratejisini ortaya koydu. İşte o röportaj;

-Önümüzdeki dönemde Facebook’un bölgedeki stratejisi nedir?

Sanırım Facebook’ta çalıştıktan sonra anlamak zorunda olduğunuz ilk şey, biz, topluma mesaj ulaştırma göreviyle hareket eden bir şirketiz. Bu nedenle, yaptığımız her şey uzun vadeli. Görevimizin hedef ve felsefesi, dünyayı daha açık hale getirmek, insanlara iletişim kurma ve bilgi paylaşma becerisi kazandırmak. Özellikle dostlarımızı ve ailelerimizi platformumuza bağlayarak, bu konuda olağanüstü şekilde ilerleme kaydettik.

Yeni görevimiz, toplum üyeleri arasında bir bağ oluşturmak ve dünyayı birbirine daha fazla bağlı kılmaktır. Facebook planımızda ana rol oynasa da, devam eden stratejimiz artık sadece Facebook değil. Şirket, teknolojik ürünlerin üzerine gitgide daha da fazla yoğunlaşıyor. Bu nedenle, önümüzdeki birkaç yıl için plan yapıyorsanız, bu sadece Facebook hakkında olamaz. Özellikle Körfez bölgesinde Instagram, Messenger ve Whatsapp çok ilgi çekiyor.

Önümüzdeki 5 ila 10 yıl arasında düşünürsek, ihtiyacımız olan şey dünyayı birbirine daha da yakınlaştırmak ve burada yapay zeka, sanal gerçeklik, gelişmiş gerçeklik bir bütün olarak iletişim aracı rolünde geliyor.

-Bu stratejileri gerçekleştirmenize yardımcı olan faktörler nelerdir?

Sanırım Facebook’ta bizim başarımızın ana faktörü, gün boyunca sürekli uygulanması. Liderlerimizden veya şirketlerin başkanlarından herhangi birine sorduğunuzda, her şey ‘uygulanmaya bağlı’ diyecektir. Bunun yanında, en büyük tehdidin ise, hedeflerinin başarısız olması diye cevap vereceklerdir.

Ayrıca Ortadoğu ve Suudi Arabistan’daki bu faktörlerin bize çok yardımcı olduğunu görüyorum. Akıllı telefon ilk önceliğimiz. Planlarımızı şekillendirmede ve stratejimizin bu bölgede yaygınlaşması için önemli bir rol oynadığına inanıyorum.

Cep telefonu kullanıcılarının son 15 yıl içinde kısa mesajlarla iletişim kurduğunu hatırlarsanız ve sonrasında birkaç yıl geriye gidersek, fotoğraf ve videolar var. Bence en son gelişmelerle iyi gidiyoruz.

Dolayısıyla, videolar etrafında yoğunlaşılan her şey, Ortadoğu’daki başarımızı belirleyecek stratejimizin önemli bir parçasıdır. Bugün platformumuzda, videonun önemli ve hayati bir rol oynayacağını ve gelecekte başarının anahtarı olacağını göreceğiz.

-Facebook platformu bölgede yaygın, ancak kullanıcı yoğunluğunda bir farklılık var. Örneğin, Suudi Arabistan’daki Facebook diğer sosyal ağ platformlarına göre daha az ilgi görüyor. Suudi Arabistan’da ve diğer Arap bölgelerinde kullanıcı ve popülariteyi artırma planlarınız nelerdir?

Genel olarak, bu bölgedeki Facebook platformumuzun performans seviyesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. 5 yıl önce ofisinin açılışını hatırlıyorum da Dubai’de ilk çalışan kişiydim. Çok iyi hatırlıyorum. Ortadoğu bölgesinden 45 milyon kullanıcı katıldı.

Bugün, Facebook’a her ay yaklaşık 164 milyon kişi katılıyor ve her gün 100 milyon kişi platformda etkileşime giriyor.

Dolayısıyla Facebook, Suudi Arabistan’ın yanı sıra bölgede katlanarak büyüyor. Ayrıca Krallık’ın gelişmesinden çok memnunuz. Bugün, Facebook’ta Suudi Arabistan’dan yaklaşık 16- 17 milyon kullanıcı bulunuyor ve her gün yaklaşık 10 milyon kişi etkileşime giriyor.

-Bu, kullanıcıları ve kurumları çekmekle ilgili, hükümet ile ilgili neler var?

Evet, elbette Suudi hükümeti ile çalışmak için büyük bir isteğimiz var. Biz, 2030 Vizyonu’nu destekleme noktasında elimizden gelen şeyleri yapmaya söz veriyoruz. Bu stratejik vizyona hayranım ve bu konuda çok hevesliyim.

-İçerikleri hangi ölçütler ile değerlendiriyorsunuz? Bunların zararlı, terör odaklı veya nefreti körükleyip körüklemediğini nasıl belirliyorsunuz?

Bu önemli noktada çok açık olmak isterim. Facebook’ta terör içeriğinin hiçbir yeri olmadığını ve bunun platformumuzda kullanılmasına hiçbir şekilde izin verilmediğini söylüyorum. Bu tür içeriklerin platformumuzdan kaldırıldığından emin olmak için teknolojiyi kullanıyoruz. Bu konuda teknolojiye ve insana sürekli yatırım yapıyoruz. Bu sebeple, kısa süre önce 3 bin kişiyi işe alacağımızı duyurduk.