Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

“Peşmergeler Süleymani ile yapılan anlaşma nedeniyle çekildi” | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kürt bir yetkili, İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani, Haşdi Şabi milisleri,Irak Güçleri ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) liderleri arasında şehrin Haşdi Şabi’ye teslim edilmesi konusunda imzalanan bir anlaşma uyarınca, KYB Peşmergelerinin dün Kerkük’teki görevlerinden geri çekildiklerini bildirdi.

Irak Temsilciler Meclisi’ndeki Kürt milletvekillerinden Şahvan Abdullah Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “KYB Peşmergelerinin çekilme kararı, Pavel Talabani, KYB’nin İstihbarat (Zanyari) Müdürü Lahor Şeyh Cengi, Devrim Muhafızları Subayları, Haşdi Şabi ve Irak Güçleri’ne ait liderlerin katıldığı toplantıdan sonra gerçekleşti. Toplantıda, Haşdi Şabi’nin Kerkük’e herhangi bir kayıp vermeden girmesini sağlayacak bir anlaşma imzalandı” ifadelerini kullandı.

Süleymani’nin Lahor ve Pavel ile buluşmasının Kerkük’te gerçekleşen ikinci toplantı olduğuna dikkat çeken Şahvan Abdullah, tarafların son iki gün içinde Kerkük’ün güneydoğusundaki Rashad bölgesinde bir toplantı daha düzenlediğini söyledi.

Öte yandan, Peşmerge Genel Kuvvet Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada,“İkbalpur komutasındaki İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (Pasdaran) bağlı Haşdi Şabi güçleri, Iraklı güçlerin yardımıyla Kerkük ve çevresine yönelik geniş çaplı bir saldırı başlatmıştır. Bu saldırı, Kürdistan halkına karşı açık bir savaş ilanıdır. Irak hükümeti, Haşdi Şabi ve İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Kudüs Karargahı tarafından yapılan saldırı, özgürlük talebinde bulunan Kürdistan halkından ve mertçe tavır gösteren kahraman Kerkük halkından intikam almaktır” denildi.

Bölgede bulunan kaynaklar, bazı Devrim muhafızları subaylarının Haşdi Şabi’nin, Kerkük ve Peşmergelere karşı saldırısına öncülük ettiklerini bildirdi.

Bölge İran’dan kurtarılmalı

PAK Peşmergesi Genel Komutanı Hüseyin Yazdanpana Şarku’l Avsat’a konuşarak bölgedeki gelişmeler hakkında bilgi verdi. Yazdanpana, “Dünyanın, ABD’nin ve uluslararası koalisyonun gözü önünde, uluslararası terörizm listesinde yer alan İran Devrim Muhafızları, ABD silahlarını kullanan Peşmergelere saldırıyor ve Peşmergeler tarafından DEAŞ’tan kurtarılan alanları işgal ediyor. Dolayısıyla, Washington’un müdahale etmesi ve bu bölgeyi İran’dan kurtarması için hala vakit var” açıklamasında bulundu.

Buna karşılık, Peşmerge Bakanlığı, Peşmerge güçlerinin bu alanlardan çekilmesi için herhangi bir emir çıkarmadıklarını açıklayarak, iddiaları reddetti.

Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet, “Peşmerge Bakanlığı’nın planı ve Peşmergelere emirleri Kerkük topraklarının savunulmasıdır” dedi.

Silahlı Haşdi Şabi eşliğindeki İran Kuvvetlerinin varlığına dikkat çeken Hikmet, Peşmerge Bakanı Karim Sinjari’nin dün Erbil’deki uluslararası koalisyon güçleriyle bir araya geldiğini söyledi.