Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Afganistan’daki kızların yüzde 60’ı okula gidemiyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün bugün yayınlanan raporunda, Afganistan’daki kızların, son yıllarda kızların eğitime katılımını artırmak için yapılan ulusal ve uluslararası çabalara rağmen, yaklaşık yüzde 60’ının okula gitmediği bilgisine yer verdi.

Taliban rejiminin yönetimi sırasında, çok az sayıda okulda kızların eğitim görmesine izin verildi. Birçoğu gizlice, gözlerden uzak bölgelerde yer alan sınıflarda eğitim almaya çalıştı.

Örgütün raporuna göre, Afgan hükümeti kızları okula yönlendirmede etkileyici bir ilerleme kaydetti, ancak yeterli değil.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Kadın Hakları Direktörü Leslie Gernaults, “Güvensiz ortam, yoksulluk ve evsizlik birçok kızın okula gitmesini engelliyor” dedi.

Taliban’ın 2001’de düşüşünden bu yana, kızların eğitimi Afgan hükümetinin odak noktası olmuştu.

Askeri kaynaklara göre, Taliban şu anda Afganistan’ın yüzde 11’ini kontrol altında tutarken, yüzde 30’luk bir kısmında ise mücadele yürütüyor.

Raporda, “Devam eden çatışmalar sebebiyle aileler çocuklarını evden çıkmalarına izin vermiyor. Bir saldırı, yüzlerce aileyi korkutabilir, böylece kızlarını yıllarca okula göndermezler” ifadeleri yer aldı.

Evlilik, çocuk işçiliği, birçok bölgede okul ve öğretmen eksikliği gibi nedenler, Afgan kızlarının eğitim alması önünde büyük engel teşkil ediyor.