Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kuveyt Meclis Başkanı, İsrail temsilcisini IPU toplantılarından kovdu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde 14 Ekim’de başlayan Uluslararası Parlamentolar Birliği’nin (IPU) dün düzenlenen kapanış oturumunda Kuveyt Meclis Başkanı Marzouk el-Ghanim ve İsrail meclis heyeti başkanı arasında gerilim yaşandı. El-Ghanim, 150’den fazla ülke delegasyonunun önünde İsrail heyetinin liderine “Çocuk katili” diye bağırarak salonu terk etmesini istedi. Tepkinin gerekçeleri arasında İsrail’in yaptığı uluslararası hukuk ihlalleri ve cezaevlerinde tutulan Filistinli mahkumlar vardı.

El -Ghanim, İsrail Meclis Başkanı’na “Bu işgalci vekilin temsil ettiği devlet, terör devletidir. Herkesin bildiği bir söz vardır: “Utanmıyorsan istediğini yap” diye seslendi. İsrail temsilcisinin gerçekleri bildiğini söyleyen Kuveyt Meclis Başkanı, yapması gerekenin çantasını alarak salonu terk etmesi olduğunu belirtti. “Zerre miktarda haysiyetin varsa burayı terk et. Ey işgalci, ey çocuk katili” diye seslendi. El-Ghanim ve Arap gruplarının müdahalesinin ardından İsrail heyeti parlamentodan çekildi.

Dinler ve milletler arası diyalogda barış ve kültürel çeşitliliğin sağlanması amacıyla düzenlenen parlamentoya 150’den fazla devletin temsil heyeti katıldı. Katılanlar arasında 940 parlamenter, 2.300 konuk ve 70 başkan yardımcısı bulunuyordu.

1889’da kurulan IPU’da halihazırda Latin Amerika, Kanada, Afrika, Asya, Pasifik, Avrasya, Orta Avrupa ve 173 ülke ve bölgesel birlik bulunuyor.

IPU’nun yapısında 4 daimi komite mevcut. Bunlar; Uluslararası Barış ve Güvenlik Daimi Komitesi, Demokrasi ve İnsan Hakları Komitesi, Birleşmiş Milletler İşleri Komitesi ve Sürdürülebilir Kalkınma Ticaret ve Finans Komisyonu.