Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

AB Liderler Zirvesi’nde sorulan ‘Brexit’ soruları cevapsız kaldı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Brüksel zirvesine, ‘Brexit’ ile ilgili sorulan sorular damga vurgu. Gazetecilerin liderlere soruduğu sorular genel olarak Brexit müzakereleri sürecine yönelik oldu. Avrupa Birliği (AB) liderleri, İngiltere Başbakanı Theresa May’ın İngiltere’nin AB’den çekilmesi ile ilgili müzakerelerdeki çıkmaza son verme önerisini memnuniyetle karşıladılar. Ancak liderler, İngiltere’de yaşayan AB vatandaşlarının korkularını gidermeye yönelik uzlaşmaların yeterli olmadığını vurguladı.

May, İngiltere’nin AB’den ayrılışına 17 ay kala yapılan, iki günlük AB zirvesinde, çekilme müzakerelerinde yaşanan başarısızlık konusunu gündemden uzaklaştırmaya çalıştı.

Muhafazakâr partinin haziran seçimlerinde meclisteki koltuk sayısının bir kısmını kaybetmesinin ardından konumu zayıflayan Başbakan, AB liderlerine, başlıca üç sorundan biri olan görüşmelerdeki çıkmazlara son vermek için sunduğu öneri memnuniyetle karşılandı.

Liderlerin, çekilme görüşmelerine yönelik şimdiye kadar kaydedilen gelişmeleri değerlendirdiklerini söyleyen Theresa May, gelecek haftalarla ilgili ‘iddialı planlar’ yapıldığını belirtti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan May, “Örneğin ben, İngiltere’de yaşayan AB vatandaşlarının hakları konusundaki anlaşmalarda hızlı bir ilerleme görmek istiyorum” dedi. Ancak May, İngiltere’nin AB’den ayrılmak için ne kadar tazminat ödeyeceği sorularına cevap vermekten kaçındı.

May, Avrupalı mevkidaşlarıyla sadece müzakere sürecini görüşmedi. İngiltere’nin bu konulardaki ilgisini ve verdiği önemi ortaya koymaya çalışırcasına, göç, güvenlik ve terörizmle mücadele gibi ortak konularda nasıl çözümler getirileceğini de görüştü.

9 – 12 Ekim tarihleri arasında Brüksel’de düzenlenen İngiltere’nin AB’den çıkışına ilişkin müzakerelerin beşinci turu, AB Komisyonu’nun Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier ve İngiltere Brexit Bakanı David Davis’in katılımıyla Avrupa zirvesinden önce gerçekleştirildi. Başmüzakereci Barnier, oturumun yapıcı bir atmosferde geçmesine rağmen kayda değer bir ilerlemenin sağlanamadığına söyledi.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirvenin başında yaptığı açıklamada, müzakerelere yönelik herhangi bir gelişme beklemediğini ifade etti. Öte yandan, Başbakan May’ın toplantıdan ayrılmasının ardından kalan 27 lider, müzakerelerle ilgili ilerlemeyi görüşmek üzere bir araya gelecekler.

Basın toplantısı yapan Tusk, “Konuyla ilgili herhangi bir gelişme beklemiyorum” ifadelerini kullandı. Tusk, ancak İngiltere’nin somut önerilerde bulunması halinde, ekonomik bir uzlaşının sağlanması, AB vatandaşlarının haklarının korunması ve Kuzey İrlanda konularında gerçekleştirilen görüşmelerin ilk aşamasının aralık ayına kadar tamamlanabileceğini belirtti.

Öte yandan Başbakan May, herhangi bir anlaşma yapılmadan, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ülke ekonomisi için bir felaket olacağını düşünen milletvekilleri arasında artan eleştirilerle karşı karşıya. Bu da, May’a Avrupa zirvesini eşi benzeri görülmemiş bir siyasi krize sokmaktan kaçınmak, tüm tarafları memnun etmek ve dosyayı sonuçlandırmanın bir yolunu bulma sorumluluğunu getiriyor.