Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

CIA, Afganistan’daki operasyonlarını genişletti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD’li yetkililer, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) Taliban militanlarını hedef alıp, ülkeden tasfiye edilmeleri amacıyla Afgan Kuvvetlerinin yanında görev almaları için üst düzey subaylardan ve ajanlardan oluşan küçük ekipler göndererek gizli operasyonlar yürüttüklerini açıkladı.

Bu açıklamalar, Başkan Trump’un terörle mücadele stratejisinde CIA’nin gittikçe artan rolünün altını çiziyor.

CIA’in rolü genel olarak El Kaide’ye karşı saldırılar düzenlemek ve Afgan istihbarat teşkilatına destek olmak şeklindeyken bu tutumun değişeceği düşünülüyor.

Teşkilatın operasyon alanı genişletildi

CIA bugüne kadar Afganistan’da Taliban’a karşı operasyonlara girişmenin, teşkilatın zamanını ve maddi imkanlarını boş yere harcayacağı, bunun yanısıra görevlilerin hayatını tehlikeye atacağı fikrini savunmaktaydı.

Afganistan’da DEAŞ’a karşı yürütülen savaş CIA’nın tekniklerini değiştirdi. Dünya çapında aşırılıkçı hareketlerin genişlemesiyle, yeni şef Mike Pompeo öncülüğündeki teşkilatın aktivitesi de genişledi.

Yeniden şekillenen CIA’in Pakistan, Afganistan drone saldırılarının yanısıra, Suriye ve Yemen’de de saldırıları sıklaştırdığı ve istihbarat hamlelerinden çok askeri hamleler gerçekleştiriyor.

CIA’nın Afganistan’daki tutumu değişiyor

CIA’in yeni şefi Pompeo Teksas Üniversitesi’nde katıldığı bir güvenlik konferansında “Eğer saldırgan olmazsak görevimizi yapamayız” diyerek düşmanları ezmeye odaklanmalarının gerektiğini dile getirmişti. Bu ifadeler CIA’in Afganistan’a ilişkin yeni tutumunu açıklıyordu.

CIA, Afganistan’da artan rolüne ilişkin yorum yapmayı reddetti. Ancak, ABD’nin halen Taliban’ı askeri olarak zayıflatmayı ve uzlaşı masasına oturtmayı öngören bir strateji izlediği tahmin ediliyor.

Trump bu konuda, “Teröristler, ABD Ordusu’ndan gizlenecekleri bir yer olmadığını anlamalı” açıklamasında bulunmuştu.

CIA yetkilileri, Afganistan’daki askeri faaliyetlerinde rollerinin artmasının, Afganistan’daki savaşın gözlerden uzak tutulmasının istendiği anlamına geldiğine işaret etti.

Yıllar boyunca, CIA ajanlarının asıl görevi, ülkedeki paramiliter Afgan milisleri eğitmekle sınırlıydı. CIA, bu yerel milislerin bazılarını, bilgi toplamak ve istihbarat ağları kurmak için kullandı.

“Amerikan halkının umurunda değil”

Eski bir CIA terörle mücadele yetkilisi olan Ken Steeles, “CIA ekipleri orada gizli bir savaş yürütseler de, Amerikan halkının umurunda değil. Ancak 50 bin ABD askerinin orada bulunması durumunda kızarlar” dedi.