Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Bağdat’a giden Tillerson İbadi ile görüştü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Bağdat’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Tillerson bu ziyarette, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve Başbakan Haydar İbadi ile görüştü.

Irak hükümeti, Tillerson’ın Riyad’da düzenlenen Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin de hazır bulunduğu Suudi Arabistan-Irak Koordinasyon Kurulu Toplantısı’ndan sonra yaptığı açıklamalar ve “Tüm yabancı savaşçılar ile İranlı milisler ülkelerine dönsünler” çağrısına tepki göstermişti.

Başbakan İbadi yaptığı açıklamada, “ABD Dışişleri Bakanı’nın Haşdi Şabi ile ilgili açıklamaları şaşkınlık verici. Hiç kimsenin Irak’ın içişlerine karışma hakkı yoktur” ifadelerini kullandı. Açıklamada, “Haşdi Şabi, Irak’ın resmi devlet kurumlarından biridir. Anayasa devlet dışında hiçbir silahlı gücün bulunmasına izin vermiyor. Haşdi Şabi savaşçılarını bölge ve ülkenin umudu olmaları için teşvik etmeliyiz” ifadeleri yer aldı.

Haşdi Şabi güçleri arasında İran destekli Şii gruplar da yer alıyor. 60 binden fazla savaşçıdan oluşuyor ve DEAŞ ile mücadele için Iraklı Şii din adamı Ayetullah Sistani’nin fetvası üzerine 2014’te kuruldu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) bulunan güvenilir kaynaklar, Irak güçlerinin, Peşmergeler tarafından kontrol edilen bir alanın yakınında tanklar ve topçu birlikleri ile konuşlandığını belirttiler. Bölgede, Türkiye ve Suriye’ye ihraç edilen petrol boru hattı bulunuyor. Reuters Haber Ajansı’nın haberine göre, IKBY Güvenlik Konseyi yaptığı açıklamada, birliklerin Musul’un kuzeybatısına kaydırıldığı belirtildi.

Bağdat hükümeti yetkilisi yaptığı açıklamada, kara geçitleri kontrolünün, Bağdat hükümetinin planladığı eylemlerin bir parçası olduğunu söyledi. Türkiye’nin Irak’tan Habur Sınır Kapısı yakınlarında yeni bir geçiş noktası açılması için yardım etmesini istediğini belirten yetkili, bunun IKBY’nin düzenlediği bağımsızlık referandumuna karşılık tepkilerin başlangıcı olduğunu söyledi.

İbadi Ankara’ya geliyor

Irak Başbakanı İbadi Ankara’ya bir ziyaret geçekleştirecek. Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre, İbadi bu ziyarette Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya gelecek. Yıldırım ve İbadi, görüşmede, Türkiye ile Irak arasında bölgesel barış ve güvenliğe katkıda bulunacak bir ticari anlaşma yapılması konusunu ele alacaklar. Bununla birlikte, IKBY’nin 25 Eylül’de düzenlediği bağımsızlık referandumu sonrasında yaşanan gelişmeler ve birlikte atılacak adımlar masaya yatırılacak. Türkiye ve Irak, bağımsızlık referandumuna şiddetle karşı çıkmış, IKBY’ye karşı ortak ve tek taraflı önlemler almışlardı. Geçtiğimiz haftalarda Irak ve Türkiye ortak askeri tatbikat düzenlemişti.