Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Tump, İsrail-Filistin müzakereleri için yeni plan hazırladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Üst düzey ABD’li bir yetkili, İsrailli yetkililere seslenerek, “Son günlerde İsrail’de dolaşan raporların aksine, Başkan Donald Trump masada kapsamlı bir siyasi plan önermeye hazırlanıyor. Ortadoğu’daki çatışmanın tarafları bu planla yaşamak zorunda kalacaklar” ifadelerini kullandı.

İsminin gizli tutulmasını isteyen ve Tel Aviv’deki üst rütbeli bir komutanla görüştüğü bildirilen ABD’li yetkili, Trump’ın planının bu yıl aralık sonuna kadar İsrailliler ve Filistinlilere sunulacağını belirtti. Trump’ın bu süreçte Obama gibi bütün gruplarla görüşme niyetinde olmadığını da ekledi. Yetkili, “Trump’ın oyalanmaya zamanı yok. İsrail’deki raporların aksine bir planı var ve sunmaya hazırlanıyor” şeklinde konuştu.

Yetkili, “Başkan, projeyi askıya alma veya iptal etmek isteyen, uzun müzakerelere hazırlanan bir devletle uğraşmak istemiyor. Trump, taraflara pazarlık için fırsat verilirse bu işin uzayacağını biliyor” dedi.

ABD’li yetkili, Trump’ın planı için “İsrail’deki birçok kesimi endişelendirecek. İsrail bu planın sadece yarısından memnun kalacak. Aynı şey Filistinliler için de geçerli” ifadesini kullandı. Müzakerecilerin kapalı odalarda saatlerce oturmalarını engellemenin amaçlandığını belirten yetkili, orada tek yaptıklarının birbirlerini suçlamak olduğunu, bu yüzden taraflara seçenek sunulmayacağını belirtti. Asıl soru planın başarısızlığa uğramasına kimin sebep olacağı” ifadesini kullandı. Yetkili açıklamasında Trump’ın Arap dünyası ile İsrail arasındaki ilişkileri normale döndürmek için harekete geçmesinin beklendiğini ve bu durumun tarafların süreç içerisinde planın iç politika üzerindeki etkileri ile uğraşmalarını kolaylaştırdığını belirtti. “İsrail için Arap dünyasıyla ilişkilerin normalleştirilmesi, ekonomik ve diplomatik bir sıçramadır. Filistin lideri Mahmud Abbas için ise bu adım, diğer Arap ülkeleriyle istişare ederek tarihi kararlar almasını sağlayacak. Sanırım, Trump’ın son dönemde İsrail’e yönelttiği dramatik eylemler dikkatinizi çekmiştir” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı’nın UNESCO’dan çekilme kararına ve İran’la varılan nükleer anlaşmaya ilişkin çıkışına atıfta bulunan yetkili, Trump’ın İsrail çıkarlarına zarar verilmesine izin vermeyeceğinin anlaşılması ve diğer taraftan da tarihi bir anlaşma yapılmasını istemesinin rastlantı olmadığını kaydetti.

Yetkili, ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, Beyaz Saray Kıdemli Danışmanı ve Trump’ın damadı Jared Kushner ve Trump’ın Uluslararası Barış Görüşmeleri Özel Temsilcisi James Greenblatt’i kastederek, “İsrailliler başlarına kipa takan üç Yahudi müzakereciden daha iyi bir heyet bulamayacaklarını anlamalılar” şeklinde konuştu.
Trump’ın planını, İsrail’de büyük bir siyasi depreme neden olabilir şeklinde yorumlayan Tel Aviv’deki diplomatik kaynaklar, “Bugün koalisyon için bir tehlike varsa, bu Trump planıdır” ifadelerini kullandılar.