Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kuşlar neden başka kuşların yavrularını sahiplenir? | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Hollandalı bir araştırmacının Nature Communications adlı dergide yayınlanan makalesi erişkin kuşların kendilerinin olmayan yavru kuşlara neden yardım ettiğine ışık tuttu. Araştırmacı, bazı kuş türlerinin yaşadıkları yerin miras kalacağını umarak diğer kuşların yavrularını eğittiğini söyledi. Kendini kabullendirmek için de yavrular arasındaki rekabetten faydalandığını kaydetti.

Konuyla ilgili bilim adamlarının farklı görüşleri mevcut. Araştırmacılardan bazıları, kuşların benzer genetik mirasa sahip olan yavruları koruduğuna inanıyor. Fedakârlık olarak görünen davranışın altında genetik nedenler olduğunu savunuyor.

Hollanda’daki Groningen Üniversitesi’nde çalışmalar yürüten Sjouke Kingma’nın makalesinde yavruların diğerleri için ödül olabileceği öne sürüldü. Diğer yavruların eğitimine yardımda bulunan 44 kuş çeşidi üzerinde araştırma yapan Kingma, kuşların bölgesi için savaşan ve savaşmayan olarak ikiye ayrıldığını belirtti. İki türü karşılaştıran Hollandalı araştırmacıya göre kuş türlerinin yavrulara yardım etmesi, yavru yetiştirilen yerleri miras alma çabasının bir kanıtı. Ayrıca Kingma, yavruların eğitimine yardım eden egzotik kuşların diğer kuşlar tarafından kovulmadığına da dikkat çekti.

Kingma’nın salı günü yaptığı son açıklamada bu durumun kuşlar için düşmanlara karşı ortak bir savunma ya da gelecekte yeni bir yuva edinme fırsatı anlamına geldiğini belirtti. Hollandalı araştırmacı “Kuşlar da tıpkı bizim gibi kendi bölgelerinde egemenlik sağlıyor. Araştırmalarıma göre yuva sahiplerinin daha fazla yardım alması diğer kuşların miras almak istediklerinde yuvanın devamlılığını sağlıyor. Bu birçok kuş türünün yaptığı bir şey” ifadesini kullandı.

Araştırmalara göre, diğer yumurtalara kuluçka döneminde yardım eden egzotik kuşlar, yavruları eğitiyor ve yuva için savaşıyor. Ancak bu kuşlar, yavruları gerçek ebeveynlerinin beslediğinin neredeyse yarısı kadar besliyor.

Yayınlanan makaleler, birçok kuş türünün yumurtaları için seçtiği alanın korunaklı olmasına özen gösterdiğini ortaya koyuyor.

Kuşlar öterek ve diğer kuşları tehdit eden davranışlar sergileyerek bu yuvaların sahibi olduğunu gösteriyor. Eğer bir kuş ölürse ya da yuvayı terk ederse o yuvayı mirasçılarından biri devralıyor.