Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD, Rus silah şirketlerine yeni yaptırımlar getiriyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD yönetimi, Cuma günü ABD Kongresi’nin baskısıyla çıkarılan yeni kanun kapsamında yaptırım uygulanacak 39 Rus silah üretim şirketinin isimlerini içeren bir liste yayınladı.

ABD Başkanı Donald Trump, kısa süre önce söz konusu kanunun çıkarılmasına karşı çıkmış, Kongre’nin hükümetin yürütme yetkisine müdahale ettiğini açıklamıştı. Ancak yasanın Kongre’de oy çoğunluğuyla kabul edilmesi nedeniyle Ağustos ayında yasayı onaylamak zorunda kalmıştı.

Kongre tarafından kabul edilen yeni yasa, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 60 gün içerisinde Rusya Ordusu ve Rusya istihbaratıyla bağlantılı olan silah şirketlerinin isimlerini belirlemesini ön görüyordu. Bakanlık, yasanın kabulünden henüz 25 gün geçtikten sonra söz konusu şirketlerin isimlerini Kongre’ye bildirerek kendi internet sitesinde yayınladı.

Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan listede, Rusya Devlet Silah İhracat Şirketi Rosoboronexport ile bağlantılı silah üretim şirketlerinin yanı sıra Kalaşnikof üreten şirketler de yer alıyor.

ABD Kongresi’nin kabul ettiği yeni yasaya göre, söz konusu Rus şirketleriyle ortak hareket eden tüm şirketlere de yaptırım uygulanması ön görülüyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “ABD Kongresi, söz konusu yasayla Rusya’nın Ukrayna ve ABD seçimlerine müdahale konusundaki hamlelerine karşılık vermeyi amaçlıyor” ifadelerini kullandı.

Silah ticareti, Rus ekonomisi açısından büyük bir önem taşıyor. Rusya, ABD’nin yanı sıra İran, Suriye ve Hindistan gibi çok sayıda ülkeye silah satıyor.

NATO üyesi birçok ülke Rus yapımı silahları kullanıyor

Türkiye gibi ABD’nin Ortadoğu’daki önemli müttefikleri de Rusya’dan silah alma yolunda adımlar atarken NATO üyesi birçok ülke hali hazırda Rus yapımı silah malzemeleri kullanıyor.

ABD yönetimi, daha önce de, Rusya’ya, Kırım Yarımadası’nı ilhak etmesi ve ABD’deki seçimlere müdahale ettiği gerekçesiyle yaptırımlar uygulamıştı. Rusya ise ABD seçimlerine müdahale iddialarını reddetmişti.
Kongre tarafından kabul edilen yeni yasa, Başkan Trump’a gerekli gördüğünde Rusya ile ilişkileri normalleştirme programını askıya almak ya da bu konuda Kongre’den fikir alma hakkı veriyor.

Yaptırım listesine basına açıklayan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, hükümetin, yaptırımları uygulama noktasında Kongre ile yardımlaşacağını ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı’nın bir yetkilisinin yaptığı açıklamada “Rusya’nın Başkanlık seçimlerine müdahale konusunun açık olduğunu düşünüyorum. İstihbarat birimleri müdahaleyi gerçekleştiren şirketleri tespit etti. Bu konuda yasa çıkarmamızı gerektiren olayların gerektirdiği gibi yasaları uygulayacağız” ifadesi yer aldı.