Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

NATO: Pyongyang’ın tutumu küresel bir tehdit | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kuzey Kore’nin ‘küresel bir tehdit’ oluşturduğunu ifade ederek barışçıl çözüme ulaşmak amacıyla ağır yaptırımların uygulanmasını desteğini vurguladı.

Stoltenberg, Japonya Başbakan Shinzo Abe, Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono ve Savunma Bakanı Itsunori Onodera ve diğer üst düzey yetkililer ile Pyongyang’ın nükleer ve füze programını görüşmek üzere bir araya geldi.

Kuzey Kore’nin provokatif davranışlarından endişe duyduklarını dile getiren Stoltenberg, “Gerçekten tehlikeli ve bölge ülkeleri (Japonya) için doğrudan tehdit oluşturmakla birlikte küresel bir tehdit de oluşturuyor” dedi.

NATO’nun Kuzey Kore üzerindeki siyasi, diplomatik ve ekonomik baskıyı güçlü bir biçimde desteklediğini vurgulayan Stoltenberg, eylül ayında Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen yaptırımların güçlendirilmesinden dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi. Genel Sekreter, ‘Fakat bundan daha da önemlisi, yaptırımların tam ve şeffaf biçimde uygulanmasını sağlamalıyız’ şeklinde konuştu.

Yıkıcı sonuçlara neden olabilir

NATO Genel Sekreteri bu ayın başlarında, ABD Başkanı Donald Trump yaptığı görüşmede, Kuzey Kore rejimi ile diplomatik çabaların başarısız olduğunu dile getirerek, Pyongyang’a karşı askeri harekatın ‘yıkıcı sonuçlara’ neden olacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Hawaii’de Kuzey Kore zirvesi

Pentagon yapılan açıklamada, ABD, Güney Kore ve Japonya’dan üst düzey savunma yetkililerinin üçlü görüşmelerde bulunduklarını ve Kuzey Kore’ye silah geliştirdiği ‘bu amaçsız ve yıkıcı’ yolundan geri dönmesi için çağrıda bulunduklarını açıkladı.

ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford dün, Güney Kore ve Japon meslektaşlarını, Kuzey Kore’nin uzun menzilli nükleer ve balistik füze denemeleri hakkında görüş alışverişinde bulunmak için ABD kuvvetlerinin Hawaii’deki karargâhında ağırladı.

Dunford açıklamasında “Kuzey Kore’yi, bölgedeki gerginliği artıran silahlarını üretmekten, sorumsuz provokasyonlarından vazgeçmesi için çağrıda bulunuyoruz” dedi.

Çin ve Güney Kore, Pyongyang dosyasını görüşecekler

Ayrıca Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Güney Kore ve Çin’in, Pyongyang’ın nükleer dosyasındaki gelişmeleri yarın tartışacağını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Altılı Görüşmeler (Çin, Japonya, Rusya, Güney Kore, Kuzey Kore ve ABD) temsilcisi, Çinli meslektaşı ile yarın Pekin’de bir araya gelecek.

Yetkililer, Kuzey Kore’nin nükleer ve füze programıyla ilgili mevcut durumun değerlendirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunacaklarını ve durumun istikrarlı bir şekilde yönetilmesinde işbirliği yapmanın yollarını görüşeceklerini açıkladılar.

Kim, nükleer çalışmaları artırdı

2011’de babası Kim Cong-il’in ölümünün ardından iktidara gelen Kim Jong-un’dan sonra Kuzey Kore dikkat çekici nükleer ilerleme kaydetti. Kim, ülkeyi ‘emperyalist düşman’ Amerikan istilasından koruyan ‘nükleer kılıca’ övgüde bulundu.