Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn son bir yılın değerlendirmesini yaptı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, seçilmesinin birinci yıldönümünde, dün akşam ulusa seslendi. Katıldığı ‘Vatanın Bir Yılı’ başlıklı programda soruları cevapladı.

Görevini bir “yapı atölyesi” olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Avn, özellikle Lübnan’ın yaşadığı zor ve yıpratıcı yılların ardından üstlendiği sorumluluğun zorluğuna dikkat çekti. Lübnan Cumhurbaşkanı, öncelikle tüm Lübnanlıların birleşmesi ve ardından da kendilerine, ortaklarına ve ülkelerine olan güveni geri kazanması gerektiğini belirtti. Devlet için siyasi platformların geliştirilmesinin önemini vurgulayan Avn, ülkedeki yolsuzluğun bireyler tarafından değil kurumlarca gerçekleştiğini belirtti.Bu konuda atılmış ve atılmaya devam eden adımlara devam edeceklerini ifade eden Lübnan Cumhurbaşkanı, yasaların bu amaçla uygulanmasına devam edeceklerini vurguladı.

Suriye mülteci krizi

Lübnan Cumhurbaşkanı’nın programdaki ilk gündem maddesi Suriyeli mültecilerdi. Avn yerinden edilen Suriyeli mültecilerin Lübnan’ın öncelikli meselelerinden bir haline geldiğini belirterek Özgür Yurtsever Hareketi Lideri ve Dışişleri Bakanı Cibran Basil’i ırkçılıkla suçladı. Amaçlarının Lübnan’a giren çok sayıda mülteci için farkındalık oluşturmak olduğunu kaydetti.

Beş büyük ülkenin büyükelçileri, Avrupa Birliği (AB) temsilcisi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri ve Arap Devletleri Ligi (ADL) temsilcisi ile yaptığı görüşmelere ilişkin bilgi veren Avn, Suriye krizine siyasi bir çözüm getirilmesinin ardından mültecilerin ülkelerine dönmeleri ısrarında farklı görüşleri olduğunu söyledi. Avn, “Ancak yakın zamanda siyasi bir çözüm görünmüyor. Suriyeli mültecilerin acılarının dindirilmesi için daha fazla beklememiz artık mümkün değil” diye konuştu.

Çöp krizi ve atamalar

Uzun süre Lübnan’da krize neden olan çöplerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Avn, herkesin atıklarını diğerinin bölgesine atmak istediğini ve hiç kimsenin elini taşın altına koymak istemediğini söyledi. Hükümetin kamu yararına kullanmak için ihtiyaç duyduğu bölgelere el koyma hakkı olduğunu belirten Avn yönetimin çöp sorununu çözmek için uygun bir karar alması gerektiğini kaydetti.
Mişel Avn, yapılan atamalardan memnun olup olmadığı konusunda sorulan soruyu “Kota sistemi mevcut hükümetin getirdiği bir uygulama. Bu duruma aykırı herhangi bir hareket gözlemlemedik” diye yanıtladı.

Ekonomik durum

Lübnan Cumhurbaşkanı, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullara ilişkin gidişattan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şu an ellerindeki birikimi kullanmayan Lübnanlıların daha sonra geç kaldıkları için pişman olabileceğini söyleyen Avn, Lübnan’a güven duyulmaya başlandığını kaydetti.

Geçmiş yıllarda yaşanan sorunların sebep olduğu zararın bilançosunun halen hesaplanmaya devam edildiğini ifade eden Lübnan Cumhurbaşkanı 10 yıldır elde edilemeyen başarının son 10 ay içinde yakalandığına dikkat çekti.

Seçimler

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn’ın bir diğer gündem maddesi de seçim yasası ve süreciydi. Seçimlerin zamanında yapılacağını ifade eden Avn, şimdiye kadar şüphe duyulan her başlıkta vaat edilenleri yerine getirdiklerini kaydetti. Seçim kanunda değişiklik yapmak yerine gerekli düzenlemelerin dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Güvenlik

Cumhurbaşkanı Avn, ülkenin kuzeyinde bulunan Hamat’ta iddiaların aksine ABD’nin herhangi bir askeri üssünün olmadığını söyledi. Lübnan’ın güvenliğinden emin olduğunu belirten Avn, Lübnan ordusunun ülke içinde silah kullanmadığını belirtti. Ordunun silah eksiğine ve mali yetersizliğe dikkat çekti.

Avn’ın açıklamaları sosyal medyada geniş yankı buldu

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn’ın katıldığı program boyunca sosyal medya üzerinden birçok yorum yapıldı. Marada hareketi Lideri Süleyman Franci, yaptığı yorumda “Başarıların yaşandığı dönem ile uzlaşma dönemi arasında büyük bir fark vardır” dedi.

Gazeteci Halil el-Hac Ali de “Görevler ve kazanımlar arasında büyük fark vardır. Görevleriniz çok ama icraatınız az” yorumunda bulundu.
Gazeteci Zeynep Abdulsettar “Yerleşim bölgeleri arasında anavatan kayboldu. Başarı ise yok” ifadelerini kullanırken bir diğer gazeteci Firas Hatum da “Basit bir denklem. Eğer dünya bölünürse, bu anlaşmanın getirdiği bir başarı olur” yorumunu yaptı.

Kataeb Partisi siyasi ofisinden yapılan yorumda ise anayasadaki üç bariz ihlale dikkat çekildi. “Anayasaya saygı göstereceğinize söz vermiştiniz. Anayasaya aykırı olarak temsilciler meclisini genişlettiniz, ara seçimleri iptal ettiniz. Gerçek hesaplamaları ertelediniz” eleştirisi yöneltildi.

Yapılan yorumlar Lübnan Cumhurbaşkanı Avn’ın açıklamalarına ilişkin genel memnuniyetsizlik olduğu yönünde. Sosyal medya üzerinden endişelerini, umutlarını ve beklentilerini aktaran Lübnanlıların birçoğunun talebinin cumhurbaşkanının, değişim ve reform için gençlerin çıkarları doğrultusunda bir kanun tasarısı getirmesi olduğu belirtiliyor.